Worldcoin için sıraya girdiler: “25 token” vadi kuyruklar oluşturdu

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI’nin CEO’su Sam Altman tarafından kurulan Worldcoin projesi, yeni bir “kimlik ve finansal ağ” yaratmayı amaçladığını bildirdi. Proje, dijital kimliğinin ve birçok şeyin yanı sıra, kullanıcıların bir bot değil, insan olduklarını çevrim içi olarak kanıtlamalarına olanak tanıyacağını söylüyor.

Pazartesi günü piyasaya sürülen proje kapsamında İngiltere, Japonya ve Hindistan gibi ülkelerde göz taramaları yapılacak.

Ücretsiz token karşılığında göz taratmayı kabul ediyorlar

Bireyler, girişimin protokol uyumlu cüzdan yazılımı olan World App’i indirebiliyor ve girişimin küre şeklindeki göz tarama ve doğrulama cihazı olan ‘Orb’a gözlerini taratarak World ID’lerini alabiliyorlar.

Salı günü Tokyo’da düzenlenen bir kripto konferansında insanlar, üzerinde “Küreler burada” yazan pankartlarla çevrili gümüş bir kürenin önünde kuyruğa girdi.

Başvuranlar, şirketin doğrulanmış kullanıcıların talep edebileceğini söylediği 25 ücretsiz Worldcoin token’ını beklemeden önce, cihaz tarafından irislerinin taranması için sıraya girdiler.

Göz taraması yapan Orb cihazı
Worldcoin’in göz taraması yapan Orb cihazı

Reuters’e konuşan kullanıcılar, projeye duydukları merakın veri toplama konusundaki endişelerine göre ağır bastıklarını ifade ettiler.

33 yaşındaki Saeki Sasaki isimli bir kullanıcı, “Kendi gözlerinizle gördüğünüz verilerin bir şirket tarafından toplanmasının bir riski var, ancak en güncel kripto projelerini takip etmeyi seviyorum.” dedi.

Gizlilik savunucuları ve regülatörler endişeli

ABD’de gizlilik odaklı bir araştırma merkezi olan Elektronik Gizlilik Bilgi Merkezi, Worldcoin’in veri toplamasının “potansiyel bir gizlilik kabusu” olduğunu söyledi.

Şirketin web sitesi, projenin “tamamen özel” olduğunu ve biyometrik verilerin silindiğini ya da kullanıcıların şifrelenmiş biçimde saklanmasını tercih edebileceklerini söylüyor.

Pazartesi günü Londra’nın doğusundaki bir ortak çalışma alanının lobisinde, iki Worldcoin temsilcisi küçük bir insan topluluğuna uygulamayı nasıl indireceklerini ve taranacaklarını gösterdikten sonra üzerinde “doğrulanmış insan” yazan ücretsiz tişörtler ve çıkartmalar dağıttı.

Kullanıcıların çoğu gizlilik konusunda endişeli değil

34 yaşında bir grafik tasarımcısı olan Christian isimli genç, “ilgisini çektiği” için katıldığını söyledi. “Bence ileride yapay zekayı insandan ayırt etmek zor olacak ve bence bu potansiyel olarak bu sorunu çözüyor.” dedi ve gizlilik nedeniyle tam adını vermeyi reddetti.

Birçok kullanıcı için, kripto paralardan finansal kazanç vadi, kişisel verilerini teslim etmeleri için yeterliydi.

Öğrenci kredisinin bir kısmını kriptoya yatıran 22 yaşındaki kimya mühendisliği öğrencisi Ali isimli genç 25 ücretsiz token’ın mevcut fiyatlarla 70 ila 80 dolara satılabileceğini hesapladığını söyledi.

Hem Christian hem de Ali, Worldcoin’in gizlilik politikasını okumadıklarını söylediler. Bu politikada verilerin taşeronlara aktarılabileceği, hükümetler ve yetkililer tarafından erişilebileceği belirtiliyor. Ancak riskleri azaltmak için adımlar attığı ve yetkisiz erişimi durdurmak için şifreleme kullandığı da belirtiliyor.

Proje regülatörlerin de dikkatlerini çekti ve İngiltere’nin veri düzenleyicisi Reuters’e Worldcoin’in İngiltere’deki lansmanı hakkında incelemelerde bulunduğunu söyledi.

Hindistan’ın Bengaluru kentindeki bir alışveriş merkezinde, Orb operatörleri salı günü yoldan geçenlere nasıl kaydolacaklarını gösterdi.

Reuters tarafından görüşülen çoğu kişi gizlilik konusunda endişeli olmadıklarını söyledi.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl