Kripto milyarderi Jihan Wu, Bhutan’da Bitcoin fonu başlatıyor

Asya'nın ekonomik anlamdaki küçük ülkelerinden biri olan Bhutan Bitcoin madenciliği konusundaki ilerleyişine devam ederken, ülkeye bu anlamdaki en büyük desteği veren Jihan Wu, hükumetle ortak olarak yeni bir Bitcoin fonu başlatıyor.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

2019 yılından bu yana Bitcoin madenciliğinin yapıldığı ancak hükûmet yetkililerinin de tüm operasyonları senelerdir büyük bir gizlilik içinde yürüttüğü Bhutan’da yatırımcılar için yeni bir fon ortaya çıkıyor.

2020 yılında Bitmain şirketinden olaylı şekilde ayrılan ve tazminat olarak yüz milyonlarca doların yanı sıra madencilik şirketi Bitdeer’ı da alan Jihan Wu, şirketiyle birlikte Bhutan’da önemli Bitcoin yatırımları yapıyor.

Madencilik endüstrisine yatırım yapılacak

Uzakdoğu’da yer alan gelişmeleri aktaran Wu Blockchain’in verdiği bilgiye göre Jihan Wu, Bitdeer Yeşil Bitcoin Fonu’nu başlatıyor. Bhutan’daki madencilik endüstrisini hedefleyen ve bu alana yatırımlar yapacak olan fon, ülkenin yatırım departmanının da gözetimi altında olacak.

6 yıl ve en az 5 milyon dolar yatırım

Yatırımlarla birlikte 600 megawatt’lık enerji üretecek bir inşaat da planlanırken, toplam hash rate’in de saniyede 20 exahash olması hedefleniyor. Fonun süresi 6 yıl olacak. Fona katılmak isteyenler en az 5 milyon dolarlık yatırım yapmak zorundalar. Projenin ilk etapta 80 milyon dolarlık yatırım toplaması bekleniyor.

Çin’i eleştiriyor

Bilindiği üzere Jihan Wu, son yıllarda Bhutan’da ciddi şekilde Bitcoin madencilik tesislerine sahipti. Çin’in kripto paraları ve madenciliğini yasaklamasından sonra ülkesini sert bir dille de eleştiren Wu, Bitmain’den olaylı bir şekilde ayrılmıştı.

Olaylar unutulmadı

Bitmain’in bir diğer kurucusu olan Micree Zhan ile şirket koridorlarında yumruk yumruğa kavga dâhi etmiş olan Wu, 2020 yılının aralık ayında ise şirketteki haklarını alarak ayrılmıştı. Bu haklardan bir tanesi de Bitdeer şirketiydi. Nasdaq’ta listelenen bir şirket olan Bitdeer’ın ABD dışında Norveç ve Bhutan’da da tesisleri bulunuyor. Şirket küresel çapta saniyede 100 exahash’lik enerji üretiyor.

Bhutan’da ülkenin gayri safi milli hasılasının yüzde 30’u hidrolektrik santrallerinden elde ediliyor. Buradan kazanılan enerjinin 1 milyona yakın eve enerji verdiği belirtiliyor.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl