Philadelphia Fed başkanı Harker: Artık “Sona geldik” diyebiliriz

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Philadelphia şube başkanı olan Patrick Harker, bugün yaptığı açıklamada eylül ayı ortasına kadar alarm verici rakamların gelmemesi durumunda Fed'in faiz artırımlarında sona geldiğini düşünebileceklerini söyledi.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Fed’in faiz artırımlarını ne zaman sonlandıracağı ve enflasyonun beklendiği kadar düşüp düşmediği tartışılırken, Fed’in Philadelphia şube başkanı olan Patrick Harker’dan çok önemli açıklamalar geldi.

“Kısa sürede faiz indirimleri zor”

ABD medyasından CNBC’ye konuşan Harker, eylül ayı ortasına kadar alarm verici ve olumsuz verilerin gelmemesi durumunda artık faiz artırımlarının sonuna gelmiş olunabileceğini belirtti:

“Eylül ayı ortasına kadar alarm verici rakamlar gelmezse, o zaman sabırlı olup, faiz oranlarını bir süre sabit tutup, piyasanın kendi işini yapmasına izin verebiliriz. Ancak kısa süre içerisinde faiz indirimlerinin gelmesinin zor olduğunu düşünüyorum. Yine de pandeminin, hepimize hiçbir zaman ‘Hiçbir zaman’ dememeyi öğrettiğini biliyorum. Buna rağmen parasal genişleme dönemine kısa vadede geçeceğimizi sanmıyorum”

Harker ayrıca enflasyonun yavaş ama sağlam adımlarla düşmeye devam edeceğini düşündüğünü ve ekonomide de ortalama bir hızda yavaşlama beklediğini dile getirdi.

Fed, 2022’nin mart ayında başladığı faiz artırımlarında 10 kez üst üste devam etmiş ve uzun süre sonra ilk kez haziran (2023) ayında bu konuda bir “mola vermişti”. Kurum temmuz ayında ise yeniden 25 baz puanlık bir faiz artırımına gitmişti.

Fed başkanı Powell, son 2 toplantısında artık hızlı şekilde faiz artırımlarına gitmek zorunda olmadıklarını belirtmişti.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl