OpenSea’den tartışma yaratan karar: “Büyük hata yapıyorlar”

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

En iyi döneminde 3 milyar doların üzerinde olan haftalık NFT işlem hacmi, son dönemde 100 milyon doların altında seyrediyor. Düşen hacimler, NFT pazar yerlerini de adeta dibe doğru bir yarışa sürüklüyor. Bu tabloya önceki gün OpenSea tarafından alınan ve topluluğun büyük tepkisini çeken önemli bir karar da eklendi.

Telif ücretleri isteğe bağlı olacak

OpenSea, perşembe günü yaptığı açıklamayla telif ücretlerini artık isteğe bağlı olarak uygulayacağını duyurdu. Şimdiye kadar NFT sanatçıları, her satışta ücretten yüzde 2.5 oranında pay alıyorlardı. 31 Ağustos’tan itibaren yeni koleksiyonlar için bu ücretler isteğe bağlı olacak. Mevcut koleksiyonlarda ise bu sisteme 29 Şubat 2024’ten sonra geçilecek. Böylece, bir sonraki satışta sanatçıya pay verip vermemeyi NFT’yi satın alan koleksiyoncunun kendisi belirleyecek.

NFT piyasasında işlem hacimleri azaldıkça ve ilgi düştükçe pazar yerleri de kullanıcıları çekmek için işlem ücretleri düşürmenin yanı sıra telif ücretlerini de kaldırma yoluna gidiyor. OpenSea’nin yüzde 2.5’ine karşılık yüzde 0.5’lik bir minimum telif ücreti uygulayan Blur, işlem hacmi bakımından OpenSea’yi geride bıraktı. Bundan sekiz ay önce bir başka pazar yeri X2Y2 de telif ücretlerini sıfırladığı yeni bir modeli kullanıma sundu.

OpenSea’nin CEO’su ve kurucu ortağı Devin Finzer (fotoğrafta), daha önce telif ücretlerinin sanatçıların haklarını korumak için gerekli olduğunu savunuyordu. Platformun bu ücretleri sıfırlayacağı açıklaması da yine Finzer tarafından yapıldı.

“OpenSea büyük bir hata yapıyor”

OpenSea’nin aldığı karar, toplulukta geniş yankı uyandırdı ve platform, ekosistemi öldürmekle suçlandı. OpenSea’nin yatırımcılarından biri olan ünlü milyarder Mark Cuban, “OpenSea, NFT satışlarından telif ücreti almamak ve ödememekle büyük bir hata yapıyor.” yorumunda bulundu ve bunu bir OpenSea yatırımcısı olarak söylediğini vurguladı.

Yuga Labs’den protesto niteliğinde adım

Öte yandan Bored Ape Yacht Club, Mutant Ape Yacht Club ve Otherside gibi popüler NFT projelerinin geliştiricisi olan Yuga Labs, OpenSea’nin kararını protesto niteliğinde bir adım attı. Yuga Labs’den yapılan açıklamada, güncellenebilir tüm sözleşmeler ve tüm yeni koleksiyonlar için OpenSea desteğini sonlandıracağını duyurdu. Şirket, 2022 yılında NFT satışlarından 148 milyon dolar telif ücreti kazanmıştı.

Son olarak OpenSea’ye yükselen tepkileri değerlendirenler de oldu. Rakip pazar yeri Rarible, cuma günü #StandForRoyalties etiketiyle içerik oluşturucular ve sanatçılarla dayanışma içinde olduğunu gösterdi.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl