Borsa neden düşüyor? Düşüş ne zaman sona erecek?

Borsa İstanbul’da kan kaybı sürüyor. Haftaya 8200’ün üzerinde başlayan ve pozitif bir açılış yapan Bist 100 endeksi gün içinde 8000 puanın altına kadar geriledi. Ajanslara düşen ateşkes haberinin ardından piyasalarda toparlanma emareleri görülse de İsrail tarafından gelen yalanlama ile ibre yeniden satıştan yöne döndü. Endeks gün içi alımlarla kısa periyotlarda toparlanır gibi gözüktü fakat akşam saatlerinde devam eden satışlarla günü 7934 puanla kapattı. Toplam işlem hacmi 115,7 milyar lira oldu.

Seçimden sonra bir ilk

28 Mayıs’ta gerçekleşen seçimden sonra yükselişe geçen borsada bu haftaki başlangıç ile bir ilk yaşandı. Bist 100 endeksi 50 günlük hareketli ortalamanın altını test etti. Daha önce 50 günlük hareketli ortalamanın altına inme durumu en son Nisan ayında yaşanmıştı.

AB’nin kararı borsayı negatif etkiledi

Avrupa Parlamentosu, Türkiye hakkında hazırladığı 2022 yılı raporunu bugün onayladı. Bu rapor ile mevcut koşullar dahilinde Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılma sürecinin yeniden başlatılmayacağı tasdik edilmiş oldu.

Dünya pozitif Bist negatif

İsrail – Filistin savaşı ilk etapta beklendiği gibi tüm dünya piyasalarını olumsuz etkiledi ancak devam eden süreçte bir toparlanma yaşandı. Bugün Almanya borsası DAX, Fransa’nın ana endeksi CAC40 ve İspanya borsası IBEX35 pozitif bir seyir izlerken Amerikan borsaları da onlara eşlik etti. Bist 100 endeksi ise %2.20’lik düşüşle yatırımcısını üzdü.

Savaş durumunda olan İsrail’de de borsa günü yükselişle tamamladı. İsrail borsasının ana endeksi olan TA35 günü %2.46’lık yükselişle kapattı.

Bilançolar öncesi tuzak mı? Borsa ne zaman yükselir?

Ekim ayının son haftasında şirketler 3.çeyrek bilançolarını açıklamaya başlayacak. Bilanço dönemi bu kadar yaklaşmışken yaşanan sert düşüşler “satış tuzağı mı?” sorusunu da sorduruyor. Pek çok yatırımcı sosyal medyada bu sert satışların alım fırsatı olduğu konusunda hem fikir olsa da uzmanlar bir süre daha endeksi takip etmenin daha faydalı olabileceğini söylüyor.

Ancak herkesin hemfikir olduğu bir konu var: bilanço beklentisi yüksek olan iyi şirketler bu düşüşe daha fazla devam etmeyek ve yakında endeksten pozitif ayrışacak.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl