TAB Gıda halka arzına katılanlar dikkat! Şaşırtan rapor

TAB Gıda Borsa İstanbul’un en büyük halka arzlarından birini gerçekleştirmek üzere dün talep toplamaya başladı. Ancak bu süreçte TAB Gıda’nın halka arzı için hazırlanan fiyat tespit raporunda bazı detaylar dikkat çekti.

Her halka arz öncesinde olduğu gibi şirket için fiyat tespit raporu hazırlandı ve şirket paylarının kaç TL halka arz edileceği belirlendi. TAB Gıda halka arzı için hem şirketin yurt dışı muadilleri hem de yurt içi muadilleri baz alındı. Pek çok gıda ve perakende şirketi bu muadiller arasında yer aldı.

TAB Gıda’nın yurtışındaki muadili şirketler olarak Yum China Holdings, Kfc Holdings Japan, Domino’s Pizza Enterprises, McDonald’s Holdings Company vb. şirketler seçildi.

Şirketin yurt içi benzerleri olarak ise Dardanel, Elite Organik Gıda, Ülker Bisküvi, Bim, Migros ve Banvit gibi şirketler seçildi. Yurt içi benzer şirketlerin çarpanlarına bakılırken tam 22 şirketin finansal verilerinden yararlanıldı.

Fiyat tespit raporunda dikkat çeken nokta son 12 aylık fiyat – kazanç oranlarıydı. TAB Gıda’nın yurt dışı muadili olarak seçilen şirketlerin son 12 ay F/K oranlarının ortalaması 23,9 olarak tespit edildi. Şirketin yurt içindeki muadillerinin son 12 ay F/K oranlarının ortalaması ise 16,2 olarak belirlendi. Buraya kadar her şey normaldi ancak halka arz için belirlenen fiyat, piyasa ve uzmanlar tarafından nispeten pahalı bulundu.

TAB Gıda halka arzı bilindiği gibi 130 TL ile gerçekleşti. Bu, şirket halka arz olduktan sonraki F/K’sının 24,68 olacağı anlamını taşıyor. Genelde halka arzlarda yurt içi ve yurt dışı benzer şirket F/K’larının ortalamasının alındığını görüyoruz. TAB gıda halka arzında ise fiyat – kazanç oranının hem yurt içi hem de yurt dışı benzer şirketlerden daha yüksek olması dikkat çekti.

130 TL fiyat ile halka arz olacak olan TAB Gıda’nın halka arz sonrası ilk işlem gününde piyasa değeri 33 milyar 967 milyon TL olacak. Alışılageldik bir biçimde TABGD hisseleri tavan serisi yaparsa ve TABGD %100 yükselirse piyasa değeri 68 milyar TL’ye kadar yükselmiş olacak. Bu da muhtemelen TAB Gıda’nın 10 gün sonra Migros ile aynı piyasa değerine sahip olacağı anlamını taşıyor.

Şirketin bu muhtemel piyasa değeri ile borsada nasıl bir yön izleyeceğini ise zaman gösterecek.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl