SEC, bir davayı daha kaybetti: Karar, Ripple’da heyecan yarattı

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), 2021 yılında açtığı bir davayı daha kaybetti. Kurum, Aron Govil’i, kontrol ettiği iki şirket Cemtrex ve Telidyne’deki yatırımcıları dolandırmakla suçlamış ve Govil’i mahkemeye vermişti. Suçlamalar arasında Telidyne şirketinin kripto para işlemlerini kolaylaştıracak ve koronavirüsle mücadeleye yardımcı olacak mobil uygulamalar geliştirdiğine yönelik gerçeğe aykırı beyanlarda bulunduğu da yer aldı. SEC, mahkemeden para cezasının yanı sıra ilave tazminat kararı talep etmişti.

ABD Temyiz Mahkemesi 2. Dairesi, dün açıklanan karar ile SEC’nin yatırımcıların mali zarara uğradığını kanıtlamadan davalıya karşı tazminat talep edemeyeceğine hükmetti.

“Kayıp serisi devam ediyor”

Ripple’ın baş hukuk müşaviri Stuart Alderoty, SEC’nin bir başka davada aldığı bu yenilgiye dikkat çekti. Alderoty, “SEC için bu hafta bir kayıp daha… Seri devam ediyor. SEC v Govil davasında 2. Daire, SEC’nin ‘yatırımcıların’ fiili olarak mali zarara uğradığını katnılamadan tazminat isteyemeyeceğine karar verdi. Başka bir deyişle zarar yoksa faul de yok.” yorumunu yaptı.

SEC, Ripple’a karşı bir kayıp daha mı yaşayacak?

Bazı hukuk uzmanları, Govil davasındaki kararın ardından SEC’nin çözüm aşamasında Ripple’a karşı başka bir yenilgiye daha uğrayabileceği görüşünde. Bilindiği üzere, SEC ve Ripple arasındaki davada mahkeme, XRP’nin kendi başına bir yatırım sözleşmesi niteliğinde olmadığına hükmetmişti. Bununla birlikte kurumsal XRP satışlarını ise hariç tutarak yatırım sözleşmesi niteliğinde saymıştı. SEC, şimdi Ripple’dan tazminat talep edecek fakat uzmanlara göre bunun için kurumsal XRP yatırımcılarının para kaybettiklerini kanıtlaması gerekecek.

Ripple, kurumsal yatırımcılara 770 milyon dolarlık XRP satışı yapmıştı. Bazı hukukçular, davaın çözüm aşamasında SEC’nin Ripple’a 770 milyon dolarlık satışın büyük bir kısmını para cezası olarak ödetmeye çalışacağı görüşünde.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl