Bitcoin ETF’ine onay bekleyen uzmanlar: Emeklilik birikimleri de geliyor

ABD'de spot Bitcoin ETF'leri açısından en önemli tarih olarak görülen 10 Ocak günü yaklaşırken, uzmanlar SEC'nin başvurulara onay vermesini bekliyor. Bu durumun, özellikle emeklilik planları sunan şirketlerin Bitcoin'i müşterilerine çok daha rahat şekilde ulaştırmalarının da önünü açacağı belirtiliyor.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Dünyanın en büyük ekonomisi olarak görülen ABD’de, ekonominin en önemli dişlilerinden biri olduğu belirtilen emeklilik planları, Bitcoin’e kapılarını iyice açmaya hazırlanıyor.

Spot Bitcoin ETF başvurusu bulunan şirketlerden biri olan ve trilyonlarca dolar yöneten Fidelity, emeklilik planlarına geçtiğimiz dönemlerde sınırlı da olsa Bitcoin’i de dahil etmişti. Ancak uzmanlar, spot ETF’lerin onaylanmasının, buradaki büyümeyi önemli derecede artıracağını belirtiyor.

ABD medyasından CNBC’nin haberine göre; içinde BlackRock’ın da bulunduğu şirketlerin Bitcoin ETF taleplerinin kabul edilmesi emeklilik planları sunan şirketlerin de önünü açacak ve Bitcoin dahil kripto paralar artık emeklilik planlarına çok daha rahat şekilde dahil olacak.

Haberde ETF’lerin kabulü durumunda, şirketlerin sunduğu ve 401(k) planları olarak da bilinen emeklilik birikimlerinin yanı sıra “Bireysel Emeklilik Hesabı” olan IRA’ların da bu alana girmesine kesin gözüyle bakıldığı ifade edildi.

“Seçenekler ciddi şekilde artacak”

Emeklilik hesaplarında 60’tan fazla kripto paranın bulunmasını sağlayan şirket olan Bitcoin IRA’da gelirlerden sorumlu yönetici olan Chris Kline, “Onay verilmesi tabii ki ana akım benimsenme için çok büyük bir adım olacaktır. Emeklilik birikimi yapanların seçenekleri ciddi şekilde artacaktır.” dedi.

Bilindiği üzere ABD’de şu anda emeklilik birikimlerine Bitcoin ve diğer kripto paraları katmak isteyenler, sınırlı sayıda şirketle çalışabiliyor. Dolayısıyla bu anlamda kalabalıklar, hala ikna olmuş değiller.

Çalışma Bakanlığı “Yapmayın” demişti

Birçok çalışanın ve işverenin emeklilik planlarında kripto paralara soğuk bakmasının sebeplerinden biri de Çalışma Bakanlığı’nın 2022’deki raporuydu. Raporda, emeklilik planlarına kripto paraların dahil edilmesinin çok büyük bir risk olduğu ve bir kişinin hayatı boyunca yaptığı birikimlerin riskli varlılara aktarılmasının tehlikeli olduğu yazılmıştı. Yine de ABD’de emeklilik planlarına Bitcoin ve diğer kripto paraların dahil edilmesi yasaklanmış değil.

“Hamle çalışanlardan gelecek gibi…”

Massachusetts merkezli bir yatırım firması olan Innovative Advisory Group yöneticisi olan Tim Picciott ise şirketlerin emeklilik planlarına kripto paraları dahil etmesi konusunda istekli olmadığını düşündüğünü söyledi ve, “İK departmanlarının çoğu ve yönetim kurulları bu konuda istekli gözükmüyor. Talepler çalışanlardan gelecek gibi duruyor” dedi.

ABD’de emeklilik tasarruf planları genelde işverenler tarafından sağlanıyor ve çalışanların maaşlarından belirli bir oranı keserek emeklilik için biriktirmelerine olanak tanıyor. Bu birikimler gelir vegilerine de çoğu zaman tabi olmuyor.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl