Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’in araştırma birimi Binance Research, 2024 yılında öngörülen trendlerin yer aldığı 140 sayfalık bir rapor yayımladı.
Raporda, 8 trende dikkat çekildi. Bunlar şu şekilde sıralandı:
1) Bitcoin tüm hikayelerin yine başında yer alacak:
2023 yılında Bitcoin; Ordinals/BRC-20’ler, ETF’ler ve ödül yarılanması odaklı hikayelerle konuşuldu. 2024’te bu hikayelerin konuşulmaya devam etmesini bekliyoruz. ETF’lerin kripto para piyasalarına para çekeceğini düşünüyoruz. Kripto piyasaları, ödül yarılanmalarından sonraki yıllarda her zaman sağlam kalmayı başarmıştır. Piyasa volatilitesi de bu gelişmeler çerçevesinde artacaktır.
2) Sahiplik ekonomisi daha fazla ilgi görecek:
Blok zinciri teknolojisi, genelde büyük şirketler tarafından domine edilen alanlarda, bireylere bazı haklar tanımaya başladı. Bu haklar içinde kişisel veriler ve yaratıcı içerikler de var. Ancak merkezi veri saklama hizmetleri, insanları kendi verilerinin sorumluluğunu almaktan uzak tutuyor ve mahremiyetlerin ihlali ile tek bir nokta üzerinden saldırı alma sonucu tüm sistemin zarara uğraması gibi tehlikeleri getiriyor. Bu sorunlara çözüm olarak ise, insanların kendi varlık ve bilgilerini kontrol edebilmeleri için çeşitli alternatifler geliştirildi. Buradaki en önemli iki alan ise merkeziyetsiz fiziksel ağ altyapısı (DePin) ve merkeziyetsiz sosyal medya (DeSoc) oldu.
DePin ve DeSoc bir süredir hayatımızda olsa da, 2023’te çok fazla ilgi gördüler. İkisi için de 2024 yılında ilginin artarak devam edeceğini düşünüyoruz.
3) Yapay zeka benimsenmesi artıyor:
2023’te OpenAI şirketinin ChatGPT’sinin hayatımıza girmesi, son aylarda kriptoda da yapay zekanın konuşulmasını sağladı. Birçok gelişme aşamasındaki proje ortaya çıkarken, yapay zeka ile kripto ekosisteminin birleşmesi yeni fırsatlar da yarattı. Otomatik trade, öngörülebilen analitikler, veri analitikleri, sanat ve DAO faaliyetleri bunlardan bazıları oldu. Şu anda yapay zeka modelleri geliştirmek çok büyük veri saklama alanı gerektiriyor. Bu da mahremiyetin korunmasını azaltıyor. Merkeziyetsiz veri saklama kullanılarak yapay zekada daha fazla gizliliğin korunmasının ve güvenliğin sağlanacağını düşünüyoruz.
4) Gerçek dünya varlıkları (RWA’lar) büyüyor:
RWA’ların tokenizasyonu, blok zinciri teknolojisi için çok büyük bir kullanım alanı oluşturuyor. Zincir dışı varlıkları, zincire getirmek daha fazla gizlilik, artan etkinlik ve çok daha fazla yeni fırsat getirecektir. 2024’e girdiğimiz şu günlerde, artan faiz oranlarından RWA’ların fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Tokenize olmuş hazine tahvilleri, kripto yatırımcıları için alternatif bir gelir kaynağı olacaktır.
5) Zincir üstü likidite alanı büyüyor:
Likidite zincir üstü ekosistemi için esastır. Özellikle DeFi için bunu net şekilde söyleyebiliriz. Bu alan Uniswap’ın Otomatik Piyasa Yapıcı modelini tanıtmasının ardından önemli derecede gelişti. Bu geliştirmelerin ardından; zincir içi faaliyetleri destekleyen çok yönlü likidite modellerinden token takaslarına ve türev ticareti ile getiri yönetimine kadar birçok alan ilerledi.
Piyasa kademeli şekilde büyüdükçe zincir üstü likidite ve finansal aktiviteler de artacaktır. Uniswap’ın V3’ü paranın verimsiz kullanımı gibi birçok sorunu ortadan kaldırdı ancak “Impermanent Loss” olarak bilinen geçici zarar ve “tam zamanında likidite olmaması” gibi problemleri getirdi. Uniswap V4 ile daha ileri seviye likidite optimizasyonu sağlanacaktır.
6) Kurumsal benimsenme artıyor:
2023 yılı, kripto alanına kurumsal şirketlerin girdiği bir zaman oldu. 2024’te bu durumun ilerlemesini bekleyebiliriz. BlackRock ve Fidelity gibi geleneksel finansın dev oyuncularının, hem de bir ayı sezonunda kripto alanına girmeleri, bu dünyaya, uzun dönemli olan güvenlerini gösteriyor.
7) Güvenlik hala çok önemli:
Projelerin yapılandırılması ve kullanıcı bağının korunması açısından güvenlik çok büyük önem arz ediyor. Geçmiş kötü tecrübeler, önemli derslerin alınmasını sağladı. Savunma hatları güçlendirildi, süreçler hızlandırıldı. 2023’te hack olaylarından ötürü kaybedilen para, 2022’ye göre çok azdı. Bu önemli bir gelişme olarak görülebilir ancak hala her bir doların büyük değeri var. 2024 yılında, bu alandaki geliştirmeler tüm hızıyla devam edecektir.
8) Hesap soyutlaması önem kazanıyor:
Kriptoda 1 milyar kullanıcıya ulaşma hedefi açısından erişilebilirlik ve kapsayıcılık çok önemli diye düşünüyoruz. İdeal bir dünyada kullanıcıların merkeziyetsiz uygulamaları kullanmaları ve herhangi bir zincir üstü işlemi yapabilmeleri çok kolay olmalıdır. Özellikle Web3 cüzdan geliştiricilerinin bu yönde çalışmalar yapacağını düşünüyoruz. Bu alandaki yarış, gelişmeleri de hızlandıracaktır.