Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Son haftaların en sıcak konularından biri ETF’ler. Popüler kripto para birimi Ether’in destekçileri, Bitcoin ETF onayından sonra olası bir spot Ethereum ETF’ini tartışıyor. Bu yazımızda Ethereum ETF’i nedir, olasılıkları ve uzman görüşleri sizler için derleyip topladık.

Ethereum, son yıllarda önemli bir büyüme yaşadığından yatırımcılar için giderek daha cazip bir yatırım aracı haline geliyor. Kripto sektörü dışında geleneksel finans alanında da Ethereum’a yatırım yapmak isteyenler için, erişilebilir ve uygun maliyetli bir seçenek olabilecek potansiyel bir spot Ethereum ETF’i, gündemin sıcak konularından biri. 

ETF nedir?

ETF, İngilizce’de “Exchange-Traded Fund” ifadesinin kısaltmasıdır ve Türkçesi “Borsa Yatırım Fonu” şeklindedir. Bir ETF, belli bir varlığın (Bitcoin, altın) veya varlıkların (hisse senetleri, emtialar, tahviller) değerini takip etmek için tasarlanmış bir yatırım fonudur.

Ethereum spot ETF’i ise Ether fiyatını takip etmeyi amaçlayan, borsada işlem görecek olan bir fondur. Bu ETF, yatırımcıların dijital varlığı satın almadan, piyasadaki değişikliklere bağlı olarak yükselişlerden ve düşüşlerden kazanç elde etmesini sağlar.

Bugün ABD pazarında hem spot hem de vadeli Bitcoin ETF’i bulunurken Ethereum’un ise yalnızca vadeli ETF’i bulunmaktadır. Bu vadeli yatırım ürünlerden ilki VanEck tarafından Ekim 2023’te ABD’de listelendi. Spot Ethereum ETF onayı için ise beklenen tarih 23 Mayıs 2024. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) bu tarihte onay veya ret yönünde karar almak zorunda.

Olası spot Ethereum ETF’inin avantajları

Akıllı sözleşmeler, merkeziyetsiz uygulamalar (dApp’ler) ve merkezi olmayan finans (DeFi) gibi teknolojileri destekleyen Ethereum platformu için spot ETF onayı gelirse yatırımcılara sunulacak bazı avantajlar şunlardır:

  • Erişilebilirlik ve uygun maliyet: Ethereum ETF’i, Ethereum’a yatırım yapmak için daha erişilebilir ve uygun maliyetli bir yol sunar. Yatırımcılar, bir borsada işlem gören hisse senedi gibi Ethereum ETF’leri satın alabilecek. 
  • Güvenlik riskleri: Ethereum ETF’leri, yatırımcıların Ethereum’a doğrudan yatırım yapmalarına kıyasla daha az kontrol sağlar. Güvenlik riskleriyle daha az ilgilenirler. ETF’ler, bir yatırım yöneticisi tarafından yönetilir ve bu yönetici, yatırım kararlarını verir ve güvenlik sağlar.

Ethereum spot ETF’lerinin işleme açılmasıyla kripto sektörü daha geniş bir yatırımcı kitlesine ulaşacak ve bu kripto para piyasalarının daha likit hale gelmesine yardımcı olacaktır. 

Diğer yandan analistlerin yorumlarına bakarsak tahminler hem iyimser hem de kötümser görünüyor. Uzman isimlerin Ethereum ETF konusunda genel olarak kötümser olma nedeni emtia-yatırım sözleşmesi tartışmasına dayanıyor:

  • Spot Ethereum ETF onayı, Bitcoin’de kıyasla daha sorunlu olabilir, çünkü Ethereum’un yatırım sözleşmesi olarak sınıflandırılma ihtimali var. Bu ihtimal Ethereum’un spot ETF’e sahip olmasını önleyebilir. 

Bloomberg analistlerinden James Seyffart ise, SEC’in Ethereum vadeli işlem ETF’ini onayladığında dolaylı olarak Ethereum’u değerli meta (emtia) olarak kabul ettiğini ve Mayıs ayı sonunda spot Ethereum ETF’lerinin onaylanma ihtimalinin yüksek olduğunu paylaştı.

Bloomberg Intelligence analisti Eric Balchunas, spot Ethereum ETF’inin onaylanma ihtimalinin %70 olduğunu söyledi.

Ethereum spot ETF’ine iyimser bakan bir diğer isim BlackRock CEO’su Larry Fink, ilk spot Bitcoin ETF’lerinin ABD’de işlem görmeye başlamasından sadece bir gün sonra CNBC ile yaptığı röportajda, “Ethereum ETF’ine sahip olmanın değerli olacağını görüyorum. Bunlar tokenizasyona doğru atılan adımlardır.” dedi.

JPMorgan’dan Nikolaos Panigirtzoglou, SEC’nin mayıs ayında bir spot Ethereum ETF’ini onaylayabilmesi için ETH’nin yatırım sözleşmesi olmadığını doğrulaması ve sınıflandırması gerektiğini söyledi:

“Bizim görüşümüze göre, SEC’in Mayıs ayında spot Ethereum ETF’lerini onaylaması için, Ethereum’u bir yatırım sözleşmesinden ziyade bir emtia (Altın, Bitcoin gibi) olarak sınıflandırması gerekir. SEC’nin mayıs ayından önce Ethereum’u emtia olarak sınıflandırmasına yüzde 50’den fazla şans vermem.”

SEC’in tutumu ne?

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Ethereum spot ETF’lerine olan tutumunu net olarak söylemek zor olsa da yakın zamanda Fidelity ve BlackRock’ın başvurularına ilişkin karar takvimini ertelemesi, onay konusunda ilerleyen günlerde de ertelemelere şahit olabileceğimizi gösteriyor. 

SEC, Bitcoin spot ETF’lerini onaylarken, statüsünün emtia olduğunu ve bu nedenle geleneksel emtia ETF’lerine benzer şekilde düzenlenmesi gerektiğini açıklamıştı. Ethereum için nasıl bir açıklama yapacağı ise Mayıs ayında belli olacak.

Tüm bu olasılıkları ele alınca Bitcoin ETF’i onaylanmadan önce yaşanılan olumlu atmosferin Ethereum ETF’leri için olduğunu söylemek şimdilik pek mümkün değil. Yine de zaman içinde şartların değişmesi çok olası. 

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun