Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan istifa etti! Borsa nasıl etkilenir?

hafize gaye erkan istifa

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan görevinden istifa etti! Erkan, X hesabından yaptığı bir paylaşımla görevinden affını istediğini duyurdu. Hafize Gaye Erkan’ın istifasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten de açıklama geldi. Şimşek açıklamasında ekonomi programının mevcut şekliyle devam edeceğini ve Erkan’ın kararının şahsi olduğunu söyledi.

“Günahsız evladımın etkilenmemesi için…”

Hafize Gaye Erkan istifa ettiğini duyurduğu açıklamada kamuoyunun merak ettiği bazı konulara değindi. Ekonomi programının meyvelerini vermeye başladığını söyleyen Erkan, itibar suikastine uğradığını söyledi.

“Tüm bu olumlu gelişmelere karşın kamuoyunun malumu olduğu üzere son dönemde şahsıma yönelik büyük bir itibar suikasti kampanyası düzenlenmiştir. Bu süreçten ailem ve dahası henüz bir buçuk yaşına bile girmemiş günahsız evladımın daha fazla etkilenmemesi için, Sayın Cumhurbaşkanımızdan ilk günden beri şerefle yürüttüğüm görevimden affımı talep etmiş bulunuyorum.”

Mehmet Şimşek’ten anında müdahale

Hafize Gaye Erkan’ın istifasını duyurmasından çok kısa bir süre sonra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in basın açıklaması yayınlandı. Şimşek’in açıklaması şu şekilde:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yürütülen ekonomi programımız, kesintisiz ve kararlılıkla devam etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın ekonomi ekibimize ve uyguladığımız programımıza desteği ve güveni tamdır.

Merkez Bankası eski Başkanı Sayın Hafize Gaye Erkan’ın aldığı karar tamamen şahsidir ve kendi takdirleridir. Aldığı bu kararı saygı ile karşılıyor ve ülkemize sunduğu kıymetli hizmet ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.

Önerim doğrultusunda yeni atanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı ve ekibine başarılar diliyorum. Bu çerçevede ekip olarak güçlü işbirliği ve koordinasyon içinde fiyat istikrarı hedefimize emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz.”

Borsa nasıl etkilenir?

Merkez Bankası Başkanı’nın istifası piyasada şok etkisi yaratsa da Mehmet Şimşek’ten konu hakkında çok hızlı bir karşı açıklama gelmesi nabzı düşürdü.

Daha önce Naci Ağbal’ın istifası ile hızlı bir şekilde değer kaybeden Türk Lirası ve çakılan Borsa İstanbul akıllara geldi. Mehmet Şimşek’in açıklaması ise “yaşanacak sert düşüşleri önlemeyi amaçlıyor” şeklinde yorumlandı.

Normal şartlar altında Merkez Bankası Başkanı’nın istifası sermaye piyasalarını olumsuz etkiler. Ancak Mehmet Şimşek’in duruma müdahale etmesi ve yeni başkanın da önerisi doğrultusunda atanacağını söylemesi sert düşüş beklentilerini frenledi.

“Yeni başkan bu gece açıklanacak”

Gazeteci Candaş Tolga Işık, X hesabından konu hakkında açıklama yaptı. Işık, Erdoğan’ın aday isimlerle görüştüğünü ve yeni başkanın bu gece açıklanacağını söyledi.

Sosyal medyada Merkez Bankası’nın yeni başkanı olarak öne çıkan isim ise ekonomist Cevdet Akçay oldu.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl