Yeni Zelanda MB başkanı: Sabit coin’ler sabit değil. En iyi para, fiat paradır

Son 2 yıldır başta ABD ve Avrupa olmak üzere tüm dünyada yoğun şekilde tartışılan sabit coin'lerle ilgili Yeni Zelanda Merkez Bankası başkanından da önemli yorumlar geldi. Bir meclis komitesi karşısına çıkan Adrian Orr, fiat paraların sabit coin'lerden daha güvenli olduğunu iddia etti.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Enflasyonun yüzde 3.9 olduğu ve merkez bankasının kısıtlayıcı politika uygulamaya devam ettiği Yeni Zelanda’da sabit coin tartışması başladı. Ülkenin merkez bankası başkanı yaptığı bir konuşmada sabit coin’lere güvenilemeyeceğini belirtti.

“Sabit coin’ler, çıkaran şirket kadar sabittir”

Bir meclis komitesi karşısında milletvekillerinin sorularını cevaplandıran merkez bankası başkanı Adrian Orr, sabit coin’lerin, onları çıkaran şirketlerin gücü kadar sabit kalacağını belirtti ve şunları söyledi:

“Sabit coin’ler, fiat paraların yerine geçemez. Sabit coin’ler şu anda dünya üzerindeki en büyük tezatlardan birini oluşturuyor. Çünkü sabit değiller. Onların sabitlikleri sadece onları çıkaran şirketin bilançosuna bağlıdır. Fiat paralar ise hükumetin çıkardığı bir varlıktır, arkasında devlet vardır. En iyi para fiat paradır”

Orr ayrıca sabit coin’ler dışındaki kripto paraların da güvenli olmadığını ve büyük risk taşıdıklarını da ifade etti.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz sene ABD’de yaşanan bankacılık krizinde USDC ve USDT başta olmak üzere birçok sabit coin, 1 dolara olan dengelerini kaybetmişlerdi. Bu kriz USDC için çok daha fazla sürmüş, çünkü USDC’yi çıkaran Circle şirketinin yaklaşık 3 milyar doları Silikon Vadisi Bankası’nda kalmıştı. SVB ve Signature Bank, krizden etkilenen en büyük bankalar olmuşlardı.

Tether’ın çıkardığı USDT ise, ABD mwerkezli olmaması nedeniyle krizi nispeten daha kolay atlatmıştı.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl