Kripto varlıkların muhasebeleştirilmesi için ABD’den sonra Türkiye’den de somut adım

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Kamu Gözetimi Kurumu (KGK), ABD’de Finansal Muhasebe Standartları Kurulu’nun (FASB) 2023 yılı Aralık ayında kripto varlıkların muhasebeleştirilmesiyle ilgili yayımladığı standartlardan sonra önemli bir adım attı.

Kripto varlıkların ölçümü, sunumu ve söz konusu varlıklar için dipnot açıklamalarına ilişkin Büyük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri kapsayan Finansal Raporlama Standartları’nda (BOBİ FRS) yapılan değişiklikler KGK’nın internet sitesinde kamuoyu görüşüne açıldı.

Söz konusu taslak değişikliklerle ilgili görüş ve önerilerin 02/04/2024 tarihine kadar KGK’nun muhasebe.standartlari@kgk.gov.tr adresine iletilmesi istendi.

KGK tarafından paylaşılan duyuruya istinaden, konuya dair gelişim sürecine bakılacak olursa,

  1. Kurum tarafından kripto varlıkların muhasebeleştirilmesine ilişkin hükümlerin oluşturulması ve BOBİ FRS’ye eklenerek mevzuata kazandırılması projesi ile en azından, bağımsız denetime tabi olmakla birlikte Türkiye Finansal Raporlama Standartları’nı (TFRS) uygulamayan, diğer bir ifadeyle geçerli finansal raporlama çerçevesi BOBİ FRS olan işletmeler için kripto varlıkların muhasebeleştirilmesine ve raporlanmasına yönelik mevcut belirsizliğin asgari düzeye indirilmesi amaçlanıyor.
  2. Proje kapsamında, ABD’de FASB tarafından 13/12/2023 tarihinde yayımlanan, kripto varlıkların muhasebeleştirilmesi ve kripto varlıklara ilişkin dipnot açıklamaları hakkında yeni düzenlemenin de referans alınmasına karar verildi.
  3. Proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde, BOBİ FRS 2021 sürümünde yapılacak değişiklikleri içeren taslak metin hazırlandı. BOBİ FRS’de kripto varlıklara ilişkin yapılan güncelleştirmeler özetle aşağıdaki şekilde:
  • ⁠Düzenleme kapsamına giren kripto varlıkların kapsamı belirlendi.
  • ⁠⁠Kripto varlıkların sonraki ölçümü ve sunumuna ilişkin hükümler belirlendi. Bu kapsamda kripto varlıkların gerçeğe uygun değerlerinin belirlenmesinde esas alınması gereken hükümlere referans verildi.
  • ⁠Gerek Münferit Finansal Durum Tablosu gerekse Konsolide Finansal Durum Tablosu’nda duran varlıklar grubuna “Dijital Varlıklar” isimli kalem eklendi.
  • ⁠Dipnot açıklamalarına ilişkin hükümler içeren “Bölüm 26 Dipnotlar”da Tüm İşletmeler Tarafından Yapılacak Açıklamalar başlığı altına, kripto varlıklara ilişkin yapılması gereken açıklamalar eklendi.
  • ⁠BOBİ FRS’de geçen terimlere ilişkin tanımları içeren “EK 9 – Tanımlar”a “Kripto Varlık” ifadesinin tanımı eklendi.
Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl