Kripto VC’leri yatırımlarını 4 alana yoğunlaştırdı

Girişim sermayesi olarak bilinen yatırımcı grubu VC'ler, 2024'le birlikte yeniden paralarını kripto alanına yönlendirmeye başladılar. Sadece bu sene startup'lara yapılan yatırım 4 milyar doları aşarken, 4 kategori önplana çıkıyor.

trader nedir nasıl olunur
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Bitcoin spot ETF’lerinin ABD’de kabul edilmesi, kripto dünyasına bakış açısını olumlu anlamada değiştirirken VC olarak da bilinen yatırım şirketleri, bu alana paralarını artık daha rahat şekilde koyuyorlar.

ABD medyasından The Block’un raporuna göre ise, VC yatırımları genelde 4 kripto alanına gidiyor. Son dönemde adını sıkça duyduğumuz bu alanların ise Ethereum yeniden stake (restaking), DePin (merkeziyetsiz fiziksel altyapı), Bitcoin ekosisteminin protokolleri ve gerçek dünya varlıkları olarak da bilinen RWA’lar olduğu belirtiliyor.

EigenLayer tanıttı

Özellikle EigenLayer ile birlikte adını sıkça duyduğumuz Ethereum restaking projelerine milyarlarca dolarlık varlık kilitlenirken, EigenLayer için ise bu rakam 15 milyar dolar civarında yer alıyor. EigenLayer tabanlı olan birçok likit stake protokolü de ortaya çıkarken, bunların da son dönemde 9 milyar dolardan fazla kilitli varlık topladığı görülüyor. Ether.Fi, Renzo ve Puffer Finance gibi projeler, büyük geleneksel finans şirketlerinden bu sene milyonlarca dolarlık yatırımlar almışlardı.

DePin’den beklenti büyük

Altyapının merkeziyetsizleşmesi ve buradaki tekelin kırılması amacıyla gelişen merkeziyetsiz fiziksel altyapı projelerinden de beklentinin büyük olduğu görülüyor. Sadece Ethereum ağında değil, Solana gibi başka zincirler üzerinde de birçok DePin projesi çıkarılırken, henüz token’ı bile genel satışa girmeyen io.net’in 1 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştığı biliniyor.

Altyapı hizmetini merkesizyetsiz şekilde kullanıcılara sunan kişiler, cihazlarıyla sağladıkları hizmetler karşılığında o projenin token’larıyla ödüllendiriliyorlar. Hem DePin hem de DeAI yani merkeziyetsiz yapay zeka alanındaki 70 proje nisan ayı itibarıyla bu sene 192 milyon dolarlık yatırım aldı.

Bitcoin ekosistemi de büyüyor

Öte yandan halving ile birlikte dünyada adını bir kez daha ve çok daha güçlü şekilde duyuran Bitcoin’de de ekosistem gittikçe genişliyor. Bitcoin ağı üzerinde çalışan startup sayısı arttıkça yatırımlar da büyümeye başladı. 2024 yılında şu ana kadar, 2023’e göre çok daha fazla Bitcoin tabanlı yatırım anlaşması yapıldı. 2023’te toplam 77 olan bu sayı, şu anda 2024’ün yarısı bitmemiş olmasına rağmen 81 oldu bile…

BlackRock’ın çok önem verdiği RWA’lar…

Son dönemde adını çokça duyduğumuz tokenizasyon alanı da yatırımcıların ilgisini çeken bir başka dünya… Bitcoin spot ETF ürünü her geçen gün büyüyen ve tokenizasyona da büyük önem veren BlackRock, son olarak Securitize firmasına 47 milyon dolarlık yatırım yapmıştı. Bu firmayla birlikte ABD dışında BUIDL fonunu başlatan şirket, bu alanda ilermeye devam edecek gibi gözüküyor.

Securitize dışında Centrifuge ve Backed gibi firmalar da önplana çıkıyorlar. Bu sene nisan ayı itibarıyla 25’ten fazla tokenizasyon odaklı çalışan startup, 80 milyon dolardan fazla yatırım aldı.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl