Gary Gensler kripto yasa tasarısına karşı çıktı: On yılların çalışması yok olur

ABD'de kripto para odaklı tartışmalar seçimler yaklaştıkça hız kazanırken, SEC başkanı Gary Gensler da, çarşamba günü Temsilciler Meclisi'ne sunulması beklenen yeni bir yasa tasarısıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. FIT21 olarak da kısaltılan bu tasarıyı sert şekilde eleştiren Gensler, SEC'nin burada tamamen dışlanmış olacağını belirtti ve "Sadece kripto dünyası değil, 100 trilyon dolarlık sermaye piyasaları da buradan kötü etkilenecek" dedi.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) başkanı Gary Gensler, FIT21 olarak da bilinen “21. Yüzyıl İçin Finansal İnovasyon ve Teknoloji Yasası”na karşı olduğunu belirtti.

“On yıllar boyunca yapılan çalışmalar bozulur”

Uzun zamandır kripto paralara karşı bir tutum içinde olan Gensler, bugün Temsilciler Meclisi’ne sunulması beklenen tasarının, yatırım sözleşmelerinin regülasyonlarında büyük boşluklar yaratacağını söyledi:

“FIT21, yatırım sözleşmelerinin düzenlenmesi için on yıllar boyunca yapılan çalışmaları ve kurulan düzeni bozacaktır. Düzenlemelerde büyük boşluklar oluşacaktır. Hem yatırımcıları hem de sermaye piyasalarını, tahmin edilemeyecek seviyede tehlikeye atacaktır”

“Kriptoda büyük bölüm düzenleme dışı kalır”

Kripto paraların, yatırım sözleşmesi statüsünün dışına alınacak olmasının SEC’yi bu düzenin dışına alacağını belirten Gensler, bu durumun yatırımcıları da tehlikeye atacağını ifade etti:

“FIT21, kripto şirketlerine kripto yatırımlarını istedikleri gibi nitelendirmelerine, dijital emtia olarak adlandırmalarına izin verecektir. Bu özel sınıflandırma ile bu varlıklar, SEC denetiminden muaf kalabileceklerdir. SEC’nin bunları değiştirme hamleleri de zaman alacak ve kuruma maddi olarak da ciddi bir yük getirecektir. Bu da kripto piyasalarının büyük bölümünün regüle olmamasına neden olacaktır”

“100 trilyon dolarlık piyasalar da tehlikeye girer”

Bu yasa tasarısının kabul edilmesinin sadece kripto dünyasını değil, 100 trilyon dolar değerdeki sermaye piyasalarını da tehlikeye atacağını belirten Gensler şunları söyledi:

“Bu kendi kendine nitelendirebilme süreci, yatırımcıların sadece kripto dünyasında değil, aynı zamanda 100 trilyon dolarlık sermaye piyasalarında da tehlikeye düşmesine neden olabilir. Ayrıca sağlam kurallardan kaçmaya çalışanlara da yol gösterir. SEC’nin yaptırım gücü, müşteri fonlarının çalınmasını engelleyen yasaklar ve federal mahkemelerdeki yatırımcı mahremiyetini koruyan hareketler ortadan kalkar”

“Kripto platformları için borsa tanımı yok olur”

Tasarının kripto para platformlarının borsa olarak sayılmasını da engelleyeceğini belirten Gensler, “Howey testi gibi tarihi kuralların işlevi yok olur. Bu da yatırımcıları ciddi şekilde riske atar” dedi.

FIT21 ne getiriyor?

FIT21 olarak bilinen ve TSİ bu akşam Temsilciler Meclisi’ne sunulma ihtimali olan tasarıyı Cumhuriyetçi Parti milletvekilleri destekliyor. Kripto para ekosistemine geniş açıdan bakmayı hedefleyen bu tasarı, sorumluluğun büyük bölümünü Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’na (CFTC) devretmeyi hedefliyor.

Geçtiğimiz hafta, içerisinde Gemini, Kraken, Coinbase ve DCG’nin de olduğu 60’dan fazla organizasyon bu tasarıya olan desteklerini belirten bir mektuba imza atmışlardı.

ABD medyasından Forbes’a göre bu yasa tasarısına, seçimlerdeki başkan adaylığını yeniden açıklayan Donald Trump da destek veriyor.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz günlerde de, SAB 121 olarak bilinen ve SEC’nin 2022’nin mart ayında yayımladığı bir düzenlemenin iptal edilmesini sağlayan bir yasa tasarısı da Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmişti.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise bu onayın ciddi tehlikeler barındırabileceği ifade edilmiş ve Biden’ın, yasalaşma için gereken son imzayı atmaya niyetli olmadığı yazılmıştı.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl