BtcTurk | Kripto CEO’su Karaman: Türkiye büyük avantaja sahip

Türkiye'nin ilk kripto para borsası olan BtcTurk | Kripto'nun CEO'su Salim Karaman regülasyonları yorumladı. Karaman , Türkiye'nin hem genç nüfusu hem de kripto paralara ilgili duyan bir kalabalığa sahip olduğunu belirtirken, özellikle SPK tarafından hazırlanacak olan ikincil düzenlemelere vurgu yaptı.

ÖZEL – Türkiye’de kısa süre önce yürürlüğe giren kripto para regülasyonları borsalar için de büyük önem taşırken, platform yöneticileri görüşlerini aktarmaya devam ediyor. Ülkemizin ilk kripto para borsası olan BtcTurk’ün, BtcTurk | Kripto olarak geçtiğimiz sene yeniden yapılanmaya gitmesinden sonra bu departmanın sorumluluğunu üstlenen Salim Karaman, yeni düzenlemeleri Uzmancoin’e değerlendirdi.

“Standartların oluşması sevindirdi”

Yapılan uzun çalışmaların ardından, uygun rekabet şartlarını oluşturacak düzenlemelerin gelmesinin kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Karaman, şunları söyledi:

“Yasanın oldukça olumlu bir çerçeve oluşturduğunu düşünüyoruz. 3-4 yıllık bir sürecin sonunda, birçok taslağın ardından ülkemizdeki standartların belirlendiği, rekabet şartlarının oluşturulmaya çalışıldığı bir genel çerçeve görmek bizi sevindirdi. BtcTurk | Kripto olarak ilk günden bu yana ülkemizde yasal bir düzenleme varmış gibi tüm yerel ve uluslararası standartlara uyarak kullanıcılarımıza hizmet veriyoruz. SPK’nın çıkaracağı ikincil düzenlemeler sonrasında mevcut yasanın detaylarının netleşmesiyle birlikte bu düzenlemelere de en kısa sürede tam uyum sağlayacağımızı belirtmek isterim.”

“Kurumsal yatırımcılar da gelebilir”

Türkiye’de kripto para adaptasyonunun yüksek olduğunu belirten BtcTurk | Kripto CEO’su, düzenlemelerle birlikte kurumsal yatırımcılara da bu alan için güven gelebileceğini, bu durumun da onların kripto dünyasına yatırımlarını sağlayabileceğini dile getirdi:

“Ülkemizdeki kripto para adaptasyonu ve ilgisi bir hayli yüksek. Mevcut yasa, kullanıcıların yasal muhattaplarının ve ilgili otoritelerin belirlenmesi konusunda olumlu bir altyapı oluşturuyor. Bu tür düzenlemeler, ülkemizde yerleşik hizmet sağlayıcılarının standartlarını yukarı taşıyacağı gibi kurumsal yatırımcıların kripto paralarla etkileşimini de artırabilir.”

“Kendimizi hep hazır tuttuk”

BtcTurk olarak her zaman regülasyonlar varmış gibi hareket ettiklerini söyleyen Karaman, bu nedenle uyum konusunda zorluk yaşamadıklarını belirtti:

“BtcTurk | Kripto olarak ilk günden bu yana ülkemizde bir yasal düzenleme varmış gibi hareket ederek, standartlarımızı her zaman hem yerel hem küresel düzenlemelerle uyumlu tutmayı başardık. 2021’deki MASAK’ın kripto paralarla ilgili düzenlemesinde de bu yaklaşımımız sayesinde ek bir aksiyona gerek kalmadan kolayca uyum sağlamıştık. SPK’nın ikincil düzenlemeler sonrasında mevcut yasayı detaylandırmasıyla beraber, gerekli tüm şartları sağlayarak mevcut süreci devam ettirecek altyapıya halihazırda sahip olduğumuzu düşünüyoruz.”

“En çok soru vergiyle ilgiliydi”

Regülasyonların konuşulmaya başlaması ve yürürlüğe girmesinden sonra müşterilerinden en çok vergi konusunda soru aldıklarını belirten başarılı CEO, şunları söyledi:

“Yasanın içeriğinin kesinleşmesiyle beraber, mevcut iletişim kanallarımız üzerinden kullanıcılarımızı konuyla ilgili hızlı şekilde bilgilendirdik. Ayrıca gelen soruları da müşteri destek ekibimiz 7/24 cevaplayarak kullanıcılarımıza yardımcı oluyorlar. Genel olarak piyasada vergi konusunda oldukça yoğun bir belirsizlik olduğu görülüyor. Bu konuda da kullanıcılara bir vergi yükümlülüğü getirilmediğini belirtmekte fayda var. Kripto varlık hizmet sağlayıcıları açısından bakıldığında ise BtcTurk | Kripto olarak, komisyon gelirlerimiz üzerinden ödediğimiz %20’lik vergi dilimine ek olarak kurumlar vergisi gibi yükümlülüklerimizi yasa öncesinde de yerine getiriyorduk. Yasa kapsamında artık faiz geliri dışındaki yıllık gelirlerimizin %1’lik kısmını SPK’ya, ayrıca %1’lik bir kısmını da TÜBİTAK’a aktarmamıza karar verildi.”

“Türkiye gibisi çok az var”

Türkiye’nin hem genç nüfusu hem de kripto paralara yoğun şekilde ilgi gösterilen bir ülke olduğunu dile getiren Karaman, SPK tarafından getirilecek ikincil düzenlemelerin bu durum gözetilerek hazırlanması gerektiğini belirtti:

“Kripto varlık sektörünün standart ve rekabet düzeyinin yukarı çekilmesi açısından mevcut çerçeveyi olumlu değerlendiriyoruz. Kripto para piyasası, mevcut finans piyasalarından hem kendi teknolojisi ve yapısı gereği hem de 7/24 açık olması gibi dinamikleriyle ayrışmaktadır. Kamudaki yetkililerin kripto varlıklara has dinamikleri göz önüne alarak gerekli düzenlemeleri yapmaları da son derece sevindirici bir başlangıç. Ülkemiz kripto para sektöründe oldukça önemli bir potansiyale sahip. Bizim gibi hem yüksek genç nüfusa sahip olup hem de kripto paralara bu kadar yoğun bir ilgi alaka gösteren ülke sayısı oldukça az. Bu nedenle, SPK’nın getireceği ikincil düzenlemelerin, şu anki genel çerçevenin öngördüğü gibi hem yerleşik kripto varlık servis sağlayıcıların standartlarını yükseltmeli, hem de sahip olduğumuz bu potansiyeli ortaya çıkarmaya yardımcı nitelikte olması gerektiğini düşünüyoruz. Böyle bir düzenlemenin, adaptasyon sıralamasında ilk 5’te yer alan ülkemizin, global seviyede de oldukça rekabetçi bir hale gelmesini sağlayacağını umut ediyoruz.”

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl