Bitcoin, yeni haftaya çok hızlı girdi ve 10 Haziran’dan beri ilk defa 70 bin dolar seviyesine dokunmayı başardı. Bu seviyeye gelen temas sonrası ciddi bir satış baskısıyla karşılaştı, kısa bir süre sonra da ABD, Silk Road’dan elde ettiği BTC’leri hareket ettirdi. Bu da ekstra bir paniğe neden oldu.
Mavi bölgenin üstüne (59-60 bin dolar aralığı) temmuz ortası itibarıyla yeniden yerleşen bitcoin, henüz eski zirvesi olan 73 bin 700 – 73 bin 800 dolar aralığını geçebilmiş değil.
Yeni haftalık mum, grafikte okla gösterdiğim “descending broadening hedge/alçalan takoz”un tavanına tekrar dokundu ve sert bir şekilde ret yedi. Bitcoin’in bu kama içindeki hareketi devam ediyor.
Bu yapı, genellikle yukarı yönlü kırılma eğiliminde olan bir yapıdır fakat bitcoin’in bunu yaz ayları içinde başarma ihtimali giderek azalıyor.
Bitcoin’in 70 bin dolar seviyesi üstüne yerleşmesi gerekiyor ki bu yapıdan yukarı yönlü bir kırılımla kurtulabilelim.
31 Temmuz’da Fed, faiz kararını açıklayacak ve aylık kapanışa da yaklaşıyoruz.
Bitcoin’in yaz aylarındaki likidite kuruluğu da hesaba katıldığında mavi bölge üstünde hareket ediyor olması pozitif fakat henüz ne alçalan genişleyen takozdan kurtulabildi bitcoin ne de eski zirvesi olan 73 bin 800 dolar seviyesini geçebildi.
Fed’in faiz kararı ve Powell’ın açıklamaları elbette piyasaya en azından kısa vadede şekil verebilir.
ETH’de yatırımcılar biraz daha sabretmeli
Ether, altı numaralı bölgede hareket etmeye devam ediyor.
Grayscale, ETH satmaya devam ediyor. BlackRock ve Fidelity gibi devler alım yapmaya devam ediyor.
Ether’in ağustos ayında da altı numaralı bölge içinde hareket etmesi muhtemel. İki yönlü de bir kırılım, çok kısa vadede pek mümkün görünmüyor.
31 Temmuz’da Fed’in faiz indirimine gitme ihtimali de düşük görüldüğü için kısa vadede net bir kırılım beklemek en azından yatırımcıları psikolojik olarak yoracaktır. Yatırımcıların biraz daha sabretmesi gerekiyor.
2 bin 800 doların önemli bir destek seviyesi olduğu ve 4 bin doların da çok kritik bir direnç seviyesi olduğu bilinmeli.
SOL, ETH’den daha güçlü ilerliyor
Solana, çok uzun bir süredir ağındaki hareketliliğiyle dikkat çekiyordu.
SOL da son incelemelerimizde konuştuğumuz gibi en güçlü görünen ürünlerden biriydi.
185-205 dolar aralığını kapsayan mavi majör direnç bölgesi, yeniden test edildi.
Bu bölge, ETH’de 4 bin dolar direncine tekabül eden bir bölgedir ve görünümler kıyaslandığında SOL’un ETH’den daha güçlü olduğu bir evreyi yaşıyoruz.
SOL’dan kısa vadede 165 dolar seviyesi üstünde güçlü kalmasını bekleyeceğiz. Bitcoin yeni zirve yapana dek SOL’un da mavi majör direnç bölgesini kırmama ihtimali bulunuyor. Mavi bölge üstüne yerleştiğinde alıcıların çok daha fazla iştahlanacağını söyleyebiliriz.
SOL ETF kanadından gelecek haberler de yükselişe ivme kazandırabilir.
ADA’da 0.50 dolar geçilmeli
Cardano, geçtiğimiz boğa sezonunda adından sıkça söz ettirdi.
Lacivert bölge, mevcut döngünün dip çalışmasının sonlandığı bölge olarak dikkat çekiyor.
Bu grafikte en önemli bölgeler; lacivert bölge, kırmızı bölge ve mor bölge.
Lacivert ve kırmızı bölgelerin ortasında 0.32 dolar seviyesinde önemli bir başka destek seviyesi bulunuyor. Turkuaz çizgiyle bu seviyeyi gösterdim. Turkuaz çizgi, piyasadaki satış baskısı devam ederse önümüzdeki süreçte alıcıların harekete geçebileceği bir bölge olarak göze çarpıyor.
Kırmızı majör direnç bölgesi, 0.44-0.50 dolar aralığını kapsıyor ve bu bölge geçilmeden ADA özelinde büyük bir boğa koşusu hakkında konuşmak yersiz.
Kırmızı bölge kırıldığında mor bölgeye kadar önünde çok ciddi bir direnç bulunmuyor, sadece pembe çizgi (0.57 dolar) kısa vadede satış baskısı getirebilecek bir seviye olarak dikkat çekiyor.
2023 Eylül – 2024 Mart arasında %243’lük bir yükseliş sergileyen ADA’nın daha iyi bir performans sergilemesi için ABD’de faiz indirimlerinin gelmesi veya kripto dostu Trump’ın seçimleri kazanacağına dair gelişmelerin yaşanması gerekebilir. Elbette bu durum sadece ADA’ya özel değil, çoğu altcoin’in mart-nisan aylarında kıramadığı majör direnç bölgelerini geçebilmesi için biraz daha zamana ve bazı kritik gelişmelere ihtiyacımız var.
UNI’de 12-14 dolar aralığı kilit rol oynuyor
UNI, kırmızı majör destek bölgesi üstünde kalmaya devam ediyor fakat UNI’nin son haftalarda biraz pasif kaldığını net bir şekilde söyleyebiliriz.
Destek bölgesinden çok uzaklaşamadı ve yakın zamanda yeniden kırmızı bölgeye temas etmek isteyebilir.
Her halükarda bu bölge üstündeki UNI için “güçlü” yorumu yapılabilir.
UNI’nin ağustos ayında da sarı majör direnç bölgesi altında baskılanma ihtimali çok yüksek, Fed’in faiz indirimi gelene kadar UNI’nin sarı bölgeyi kalıcı olarak kırma ihtimalini düşük görüyorum.
UNI’de 12-14 dolar aralığı bu anlamda kilit rol oynuyor.
DOGE’un 0.10 seviyesinin üstünde tutunması gerekiyor
Dogecoin de son haftalarda pasif kalan ürünlerden.
Bu tarz majör altcoin’lerde önemli olan ürünlerin majör destek seviyesi üstünde tutunması olacak.
Bitcoin’in her yükselişinde altcoin’lerden büyük bir sıçrama beklemek, pek mantıklı değil.
Akşam itibarıyla başlayan satış dalgası dikkate alındığında DOGE’un tekrar 0.10-0.11 dolar aralığına gerileme ihtimali bulunuyor.
Yaz ayları boyunca bu bölgenin üstünde tutunmayı başaran DOGE’un önümüzdeki süreçte de bu bölge üstünde tutunması gerekiyor ki piyasa toparlandığında güçlü bir şekilde yeniden ayağa kalkabilsin.
Total Market Cap’te altcoin’lere nefes aldıracak seviye
Tüm bu incelemelerimizin özeti niteliğinde olacak şekilde bir Total Market Cap incelemesi de yapalım.
Total Market Cap, bilindiği üzere kripto para piyasasındaki tüm ürünlerin piyasa değerini gösterir.
TOTAL, an itibarıyla yeşil majör destek bölgesinin üstünde fakat kamayı henüz yukarı yönlü kırabilmiş değil. Doğal olarak altı numaralı bölgede hareket etmeye devam ediyor.
Yeşil bölge, tekrar test edilebilir ve TOTAL tekrar 2.05-2.18 trilyon dolar aralığına gelebilir. Bu durum, uzun zaman dilimlerinde incelediğimiz için görünümde herhangi bir değişikliğe sebep olmayacaktır. Önemli olan, TOTAL’in yeşil majör destek bölgesinin üstünde kalması ve alçalan genişleyen kama benzeri yapıyı yukarı yönlü kırması.
Yukarı yönlü kırılım için TOTAL’in 2.5 trilyon dolar seviyesi üstüne yerleşmesi şart.
TOTAL bu bölgenin üstüne yerleştiğinde altcoin piyasası da rahat bir nefes alır.