850 bin Bitcoin’i çaldıran ünlü CEO Karpeles yeni kripto para borsası açıyor

Son aylarda yaptığı Bitcoin dağıtımlarıyla ismini bir kez daha duyduğumuz Mt. Gox borsasında 850 bin Bitcoin'i çaldıran kişi olarak ön plana çıkan Mark Karpeles, yeni bir kripto para borsası açıyor. EllipX adındaki borsanın merkezi Polonya'da bulunacak ve şirket MiCA regülasyonlarıyla uyumlu olacak.

Bir dönem dünyanın en büyük “Bitcoin borsası” olan ve Bitcoin hacminin küresel çapta %70’inin bulunduğu Mt. Gox borsasının kurucusu ve eski CEO’su Mark Karpeles yeni bir kripto para borsası açıyor. EllipX adındaki borsa Avrupa’nın gelişen teknoloji ülkesi olarak görülmeye başlanan Polonya’da yer alacak ve ilk etapta sadece kripto hizmetleri verecek.

Borsa daha sonra ise fiat ve çeşitli bankacılık hizmetleri sağlamayı da hedefliyor. Şu anda 39 yaşında olan Karpeles’in borsasının bu ay açılması bekleniyor.

Karpeles, EllipX platformunun diğer borsalardan farkının şeffaf ve güvenli olması olacağını belirtiyor.

Güney Kore’nin başkenti Seul’deki Blok Zinciri Haftası’na katılan Karpeles burada yaptığı açıklamada, şirketin güvenliği konusunda taviz vermeyeceğini ve BitGo tarzı, 3. taraf sakalama ve takas şirketleriyle çalışacağını, denetimleri de yine 3. taraf firmalara yaptıracağını söyledi.

Karpeles’in platformu, Mt. Gox mağdurlarının yaptığı işlemlerde de bu kişilere %50’lik işlem ücreti indirimi uygulayacak.

Neler olmuştu neler?

Fransız yönetici, Mt. Gox’u 2011 yılında, bugün Stellar’ın (XLM) kurucusu olarak bilinen Jed McCaleb’den satın almıştı. Mt. Gox bu dönemde sadece bir kart değişim platformuydu. Hatta bu ismin açılımı da Magic: The Gathering Online eXchange” idi. İsim, “Magic: The Gathering” adlı ünlü kart oyununa atıfta bulunarak bulunmuştu.

O dönem Bitcoin’in popülerleşmesiyle platforma Bitcoin seçeneği de eklenmiş ancak daha sonra McCaleb şirketten tamamen ayrılmıştı.

Karpeles’in idaresinde çeşitli hack olayları yaşayan Mt. Gox, bunların en büyğünü ise 2014 yılında 850 bin Bitcoin’i çaldırarak görmüştü. Daha sonra 200 bin kadar Bitcoin bulunmuştu. İşte bugün yapılan BTC dağıtımları, bu bulunan Bitcoin’ler üzerinden yapılıyor.

Yaşanan bu olay, Bitcoin ve doğal olarak kripto para dünyasının en büyük çöküşlerinden biri olarak tarihteki yerini aldı. Karpeles, olayın ardından tutuklanmış, duruşmadan duruşmaya gitmiş ancak zimmetine para geçirme suçu iddialarından aklanarak sadece 2.5 yıl hapis cezası almıştı. Ceza da ertelenmişti.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl