Asya’nın küçük ülkesinde 760 milyon dolarlık Bitcoin çıktı

Yüksek dağları ve bol su kaynaklarıyla bilinen, bu sayede ülkedeki enerjinin çok büyük bölümünü hidroelektrik santrallerinden sağlayan Bhutan'ın 760 milyon dolar değerde Bitcoin'inin olduğu tespit edildi. 13 bin adet Bitcoin'i bulunan ülke, BTC'lerin tümünü madencilik faaliyetlerinden elde etti.

Çinli Bitcoin madencilik cihaz üreticisi Bitmain kurucularından olan Jihan Wu’nun da bilindik birçok girişiminin olduğu Bhutan’ın elinde 13 bin adet Bitcoin bulunduğu tespit edildi. Araştırmayı ise zincir üstü takip ve analiz firması Arkham yaptı.

Almıyor, çıkarıyor!

Bilindiği üzere Bhutan, su kaynakları ve yüksek dağları sebebiyle hidroelektrik enerjisinden önemli seviyelerde yararlanmayı biliyor. Ülkenin enerjisinin tamamı hidroelektrik ile sağlanırken, son yıllarda Bitcoin madenciliği de yapılmaya başlanmıştı.

Arkham’ın verdiği bilgiye göre ise Bhutan, tespit edilen 13 bin adet Bitcoin’inin hiçbirini satın alımlarla ya da yasa dışı örgütlerden ele geçirmeyle elde etmedi. Tamamen madencilik faaliyetlerinden gelen bu Bitcoin’lerin değeri 760 milyon dolar civarında bulunuyor.

2023 yılı itibarıyla madencilik operasyonlarında gaza basan ülke, birçok bölgesinde de tesisler kurdu. Aşağıdaki Google maps görselinde, şu anda projesi durdurulmuş olan Eğitim Şehri bölgesinde kurulan bir büyük tesis görülüyor.

Bilindiği gibi Jihan Wu’nun sahibi olduğu madencilik şirketi Bitdeer’ın da Bhutan devletiyle ortaklıkları bulunuyor.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl