BlackRock, Bitcoin konusunda Warren Buffett’ın sözünü hatırlattı

Dünyanın en büyük varlık yönetim şirketi BlackRock, Bitcoin'in neden önemli olduğunu ve yatırım portföylerinde niçin benzersiz bir yer tuttuğu sorularını aydınlatan bir rapor yayımladı. Şirket, borsa efsanesi Warren Buffett'ın meşhur bir sözünü de hatırlattı.

Yönetimi altında yaklaşık 10 trilyon dolarlık varlık bulunan dünyanın en büyük varlık yönetimi şirketi BlackRock, Bitcoin’in yatırım portföylerinde neden benzersiz bir yer tutabileceğini açıklayan yeni bir rapor yayımladı.

Aralarında BlackRock Dijital Varlıklar Birimi Başkanı Robbie Mitchnick’in de yer aldığı üç yönetici tarafından hazırlanan raporda, Bitcoin’in geleneksel risk ve getiri etkenlerinden ayrıştığı, bu nedenle de cazip olduğu vurgulandı.

Raporda, “Bitcoin’in küresel, merkeziyetsiz, sabit arzlı ve devlet kontrolünde olmayan bir varlık olarak, doğası gereği geleneksel varlık sınıflarından farklı risk ve getiri faktörlerine sahip olduğuna ve uzun vadede diğer varlıklarla korelasyonu bulunmadığına inanıyoruz. Bu inancımızı, piyasadaki kısa vadeli hareketler zaman zaman Bitcoin’in temel özelliklerinden farklılaşsa bile sürdürüyoruz.” denildi.

Bu konuyu daha da detaylandıran BlackRock, yakın zamanda yaşanan küresel piyasa olaylarından örnek verdi. Bitcoin’in Japon Yeni carry trade’inde işlerin tersine dönmesiyle küresel piyasalarla beraber keskin düşüş yaşadığı, buna Genesis ve Mt. Gox satışlarının eklenerek durumun daha da kötüleştiği fakat bir numaralı kripto paranın kısa süre içinde toparlanarak önceki seviyesini aştığı belirtildi:

“Hisse senetleri ile kısa vadeli ve keskin negatif ortak hareketlerin yaşandığı bu tür dönemler sırasında sıkça görüldüğü üzere Bitcoin, toparlanarak üç gün içinde önceki seviyesini de aştı. Biz bu durumu, kısa vadeli kaldıraçlı alım satım tepkileri yerine temel unsurların galip geldiği örnekler olarak görüyoruz.”

Warren Buffett’ın meşhur sözü de hatırlatıldı

Şirket, bu noktada, milyarder borsacı Warren Buffett’ın ünlü bir sözünü de hatırlattı:

“Warren Buffett’ın dediği gibi, ‘Borsa, sabırsızlardan sabırlılara para aktarmaya yarayan bir araçtır.’ Bu düşünce, tarihi boyunca Bitcoin piyasası için de doğru olma eğiliminde olmuştur.”

Warren Buffett

Bitcoin’in riskli bir varlık olup olmadığına da değinilen raporda, yüksek volatilitesinden dolayı tek başına “riskli” bir varlık olarak nitelenebileceği fakat geleneksel riskli varlıklardan farklılık taşıdığı kaydedildi:

“Yüksek volatilitesi nedeniyle Bitcoin’in tek başına ‘riskli’ bir varlık olduğu açıktır fakat Bitcoin’in karşı karşıya olduğu risk ve potansiyel getiri faktörlerinin çoğu, geleneksel riskli varlıklardan temelde farklıdır. Bundan dolayı, bazı makro yorumcular tarafından kullanılan ‘riskli’ ve ‘risksiz’ çerçevesi de dahil olmak üzere, pek çok geleneksel finans yaklaşımına uygun değildir. Bitcoin’in kıt, devletlerin kontrolünde olmayan, merkeziyetsiz bir küresel varlık olma özelliği, bazı yatırımcıların onu jeopolitik olarak yıkıcı olayların yaşandığı dönemlerde ‘güvene kaçış’ aracı görmesine neden olmuştur. Uzun vadede, Bitcoin’in benimsenme yörüngesinin parasal ve jeopolitik istikrar, ABD’nin finansal sürdürülebilirliği ve siyasi istikrarına ilişkin endişelerin yoğunluyla yönlendirilmesi muhtemeldir. Bu, geleneksel risk varlıklarına atfedilen ilişkinin tersidir.”

BlackRock’a göre Bitcoin’in önemi

Raporun devamında Bitcoin’in neden önemli olduğu sorusu yanıtlandı. BlackRock’a göre Bitcoin, küresel, dijital, kıt ve merkeziyetsiz dünyası sayesinde yüzyıllardır süregelen finansal sorunlara çözümler sundu. Bunlar şöyle sıralandı:

  1. Bitcoin’in 21 milyon adetlik sabit arzı, kolayca devalüe edilemeyeceği anlamına geliyor.
  2. Küresel ve dijital doğası ile dünyanın herhangi bir yerine neredeyse sıfır maliyetle ve neredeyse gerçek zamanlı olarak taşınabilir. Böylece uzun süredir siyasi sınırlar arasında değer taşımanın doğasında var olan engelleri aşar.
  3. Merkeziyetsiz, izne tabi olmayan yapısı, onun dünyanın ilk gerçek anlamda açık erişimli para sistemi haline getirmiştir.

Son olarak raporda, diğer kripto paraların daha geniş bir kullanım alanı arayışıyla ortaya çıktığı fakat bu alandaki en önde gelen varlık olarak Bitcoin’in etrafında kümelenme yaşandığı kaydedildi. Bu durumun Bitcoin’e kripto dünyasında küresel bir para alternatifi ve güvenilir kıtlığa sahip bir varlık olarak benzersiz konum kazandırdığının altı çizildi.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl