ABD’de çekirdek PCE açıklandı, Bitcoin yükseldi: Ne anlama geliyor?

ABD'de ağustos ayına dair çekirdek kişisel tüketim harcamaları verisi (PCE) açıklandı. Fed'in, enflasyonun gidişatı konusunda en çok dikkat ettiği verilerden olan PCE, 2021 yılının şubat ayından bu yana görülmemiş seviyede düşük ve beklentilerin de altında geldi.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed), enflasyonun gidişatının hangi seviyede olduğunu saptamak için en çok dikkat ettiği verilerden olan çekirdek PCE açıklandı. Ağustos ayında, çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE), yıllık %2.2 arttı. Beklenti ise %2.3’tü. Aylık artıştaki seviye ise %0.1 olurken, buradaki beklenti de %0.2’ydi.

Daha fazla indirim gelebilir mi?

Enerji ve gıda fiyatlarını dışarıda bırakan çekirdek PCE, genelde daha istikrarlı ve gerçekçi bir enflasyon gidişatı sunmasıyla biliniyor. Jeopolitik gelişmelerden çok çabuk etkilenen enerji ve gıda fiyatları, enflasyonun da hem aşağı hem yukarı yönlü aşırı oynak olmasına sebep olabiliyor. Bu nedenle çekirdek PCE, daha “gerçekçi” bir bakış açısı sunabiliyor.

Çekirdek PCE’nin bekleneden düşük gelmesi ise enflasyon baskılarının ABD’de daha da düştüğü anlamına gelebilir. Bu durum Fed’in önümüzdeki aylarda faiz indirimlerinde daha rahat hareket etmesine neden olabilir. Böylece Bitcoin gibi riskli varlıklarda daha fazla artış görülebilir.

Bitcoin’de yükseliş var

Çekirdek PCE verilerinin açıklanmasının ardından Bitcoin’deki yükseliş de devam etti. En büyük kripto para 65.960 dolara çıktı ve 66 bin dolar sınırına dayandı.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl