Finans dünyası Çin’den gelecek haberi bekliyor: 2 trilyonluk destek açıklanabilir

2024 büyüme hedeflerini yakalamak için son haftalarda üst üste ekonomiye destek paketleri açıklayan Çin'de yarın da önemli bir basın toplantısı düzenlenecek. Ülkenin maliye bakanının 2 trilyon yuana varacak bir yeni ekonomik teşvik paketini duyurması bekleniyor. Beklentilerin gerçekleşmesi, kripto paralarla birlikte Çin ve ABD hisselerini de yukarı taşıyabilir.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Son dönemde üst üste ekonomik teşvik paketleri açıklayan Çin’de maliye bakanı Lan Fo’an, yarın sabah düzenlenecek olan basın toplantısında yeni bir destek duyurusu yapabilir. Bu konuda beklentiler fazla olsa da, salı günü yapılan basın toplantısında adeta dağ fare doğurmuş ve Ulusal Gelişim ve Reform Komisyonu’ndan beklenen açıklamalar gelmemişti. Bu durum Çin bazlı hisse senetlerinde de düşüşler getirmişti.

ABD medyasından Bloomberg’in son araştırmasına göre; içinde ekonomistler, stratejistler ve fon yöneticilerinin olduğu 23 piyasa katılımcısı yarınki toplantıda daha fazla devlet tahvili satışından elde edilmesi planlanan fonların duyurulmasını bekliyor.

“Açıklanmasa da sonunda gelecek”

Bloomberg araştırması, 2 trilyon yuanlık (yaklaşık 283 milyar dolar) yeni mali paketin açıklanacağını öngörüyor. Ancak anket katılımcıları, yarın maliye bakanı Lan Fo’an, beklenen açıklamayı yapmasa bile, önümüzdeki 6 ay içinde zaten yeni bir mali destek paketinin geleceğini düşündüklerini belirttiler.

Uzmanlar, Çin’in daha fazla özel tahvil satarak kamu harcamalarını artıracağını belirtirken, 4 anket katılımcısı ise destek paketinin 3 trilyon yuana kadar çıkabileceğini düşünüyor.

Çin’in son dönemde iç tüketim harcamalarını artırmak istediği ve bu sayede ihracata dayalı ekonomik bağımlılığı da kırmak hedefinde olduğu biliniyor. Bu nedenle destek paketi özellikle ev hanelerine yönelik olacak.

Kripto ve hisse senetleri artabilir

Yarınki toplantıda yapılacak olan muhtemel bir büyük destek paketi açıklaması, Çin bazlı hisse senetleri ve kripto paraalrda da olumlu etkiye sahip olabilir.

Yaklaşık 10 gün önce Reuters de, Çin’in 285 milyar dolarlık bir destek paketine hazırlandığını duyurmuş, haberin ardından Bitcoin’de yükseliş gelmişti. Dolayısıyla yarınki açıklama, özellikle hisse senetleri piyasalarının kapalı oldu hafta sonunda, ilk etapta kripto paralara yarayabilir.

Çin sadece bu sene için de, hükumet harcamalarını artırabilmek amacıyla 9 trilyon yuanlık bir tahvil satışı hedefliyordu.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl