Çin’den daha fazla teşvik sinyali: Analistler ne diyor?

Piyasaların merakla beklediği basın toplantısından daha fazla teşvik sinyali çıktı. Bununla birlikte teşviğin boyutuyla ilgili herhangi bir bilgi verilmemesi, hayal kırıklığı yarattı. Bu durum, borsa ve kripto paralar için ne anlama geliyor?

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Piyasaların merakla beklediği basın toplantısı gerçekleşti. Çin Maliye Bakanı Lan Foan, ekonomiyi canlandırmak için borçlanmayı önemli ölçüde artırma taahhüdünde bulundu. Bakan, teşvik paketinin toplam büyüklüğü konusunda ise ipucu vermedi.

Hükümetin yerel yönetimlerin borç sorunlarını çözmelerine yardımcı olacağını ve dar gelirlilere destek sağlayacağını belirten bakan, emlak piyasasının da destekleneceğini ve devlet bankalarının sermayelerinin güçlendirileceğini söyledi.

Beklenen yeni teşvik paketinin boyutunun ise meclisin konuya ilişkin bir sonraki oturumunda belli olacağı düşünülüyor. Bu oturumun önümüzdeki haftalarda yapılacağı tahmin ediliyor.

Reuters‘a konuşan Singapur merkezli OCBC bankasının yatırım stratejisi genel müdürü Vasu Menon, basın toplantısının kararlılık açısından olumlu olduğunu vurgularken sayısal detayların eksikliğine dikkat çekti. Menon, “Yatırımcıların borsa rallisinin devam etmesi için umduğu büyük mali teşvik gerçekleşmedi.” dedi. Menon, bu durumun bazı yatırımcılar arasında hayal kırıklığı yaratabileceğini ifade etti.

Şanghay merkezli özel fon şirketi Shanghai QiuYang Capital’in yatırım yöneticisi Huang Yan ise “Açıklanan teşvik planının gücü, beklenenden zayıf. Ne bir zaman çizelgesi ne bir miktar ne de paranın nasıl harcanacağına dair bir detay verildi. Mali politikalar bu şekilde giderse, borsadaki yükseliş trendi sona erebilir.” dedi.

HSBC Asya Baş Ekonomisti Fred Neumann ise somut rakamların ancak bu ayın sonunda ortaya çıkabileceğini belirterek “Yatırımcıların sabırlı olması gerekecek.” yorumunu yaptı.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, emlak piyasasındaki keskin düşüş ve zayıf tüketici güveni nedeniyle güçlü deflasyonist baskılarla karşı karşıya. Son aylardaki ekonomik verilerin tahminlerin altında kalması, bu yılki yüzde 5’lik büyüme hedefinin gerçekleşmeyebileceği ve Çin’in uzun vadeli yapısal bir yavaşlamaya girmiş olabileceği yönünde endişelere yol açtı. Önümüzdeki hafta açıklanacak eylül ayı verilerinin daha da zayıf gelmesi beklenirken Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkanı Zheng Shanjie, hedefe ulaşılacağından “tam olarak emin” olduğunu söyledi.

Kripto paralar nasıl etkilenecek?

Bitcoin, bu sabah gerçekleşen toplantıdan saatler önce 63 bin 400 doların üzerine çıkmıştı. Toplantıya ilişkin yüksek beklentiler, fiyatın kısa sürede önemli bir artış yaşamasını sağladı. Önümüzdeki süreçte, tüm piyasalarda olduğu gibi, kripto para yatırımcılarının gözü de Çin’deki gelişmelerde. Çin’in büyük ve yeni bir teşvik paketi duyuracağı beklentisiyle takip edilen son basın toplantısı, bu beklentileri karşılamadı. Öte yandan önümüzdeki günlerde teşvik paketiyle ilgili ayrıntıların netleşmesi, paketin boyutuna bağlı olarak kripto para piyasasında bir ralliyi beraberinde getirebilir.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl