ABD’de bir iflas davası hakimi Celsius’un Tether’e açtığı milyarlarca dolarlık davanın devam etmesine hükmetti ve dosyanın düşürülmesi yönündeki itirazı da reddetti. Şu anda iflas süreci sona eren ve geri ödeme döneminde olan Celsius, Tether’in tasfiye ettiği fonlarının, kendisine şu anki fiyatlarla 4 milyar dolara mal olduğunu iddia ediyor.
Ne olmuştu?
Hatırlanacağı üzere 2022 yılı kripto dünyasının en zor dönemlerinden biriydi. Terra LUNA’nın mayıs ayında çökmesi, 3AC, Celsius, BlockFi ve Voyager gibi şirketleri de zora sokmuştu. Bitcoin fiyatı hızla düşerken, bu şirketler de aldıkları kaldıraçlı pozisyonlarda büyük zarara uğramaya başlamışlardı.
Celsius şirketi de o dönem Tether’den 800 milyon dolarlık borç almıştı. Borcun teminatı olarak ise Bitcoin gösterilmiş ve Tether’e teslim edilmişti. Fiyatların düşmesi sonucu Tether şirketi Celsius’a teminat tamamlama çağrısında bulunmuştu.
4 milyar dolar ediyor
Ancak Celsius’un iddiasına göre, gerekli hukuki süre dolmadan Tether “panik satışı” yapmış ve 39 bin adetten fazla Bitcoin’i, Celsius’un onayı olmadan satmıştı. Haziran 2022’de yaşanan bu olayda Celsius, Tether’in, yapılan kredi anlaşmasını ihlal ettiğini belirtiyor. Hatta Celsius, satışın Bitcoin o dönemki fiyatının çok daha altında olan 20 bin dolardan yapıldığını da iddia ediyor. Bitcoin’in bugün 100 bin doların üzerinde olduğu düşünüldüğünde bu meblağın bugünkü değeri yaklaşık 4 milyar dolara tekabül ediyor.
Dosyada ayrıca Tether’in, satışın ardından elde edilen token’ları Bitfinex’teki hesabına gönderdiği de yazılıyor.
Tether itiraz etmişti
Tether ise kendisinin bir Amerikan şirketi olmadığını belirtmiş ve davanın düşürülmesini istemişti. Şirket ayrıca Celsius’un iddialarının kanıtlanamadığını da belirtmişti.
Ancak iflas mahkemesi hakimi, bazı konularda Tether’i haklı bulsa da, davanın devamı konusunda ise Celsius’u haklı buldu ve davanın devamına hükmetti.
Celsius, 31 Ocak 2024 günü itibarıyla iflas sürecini tamamlamış ve mağdur müşterilerine geri ödemelere başlamıştı.
8 Mayıs günü New York’ta düzenlenen duruşmada ise Celsius’un eski CEO’su Alex Mashinsky 12 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.