
ABD’de dün akşam başlayan ve ne kadar süreceği belli olmayan hükumet kapanması, piyasaların yakından takip ettiği resmi ekonomik verilerin açıklanmasını da sekteye uğratacak. Çalışma Bakanlığı (Labor Dept.) ve İş İstatistikleri Bürosu (BLS) tarafından açıklanan işsizlik başvuruları, tarım dışı istihdam raporu ve TÜFE-ÜFE verileri açıklanmayacak. Bu durum tabii ki, Fed’in faiz indirim döngüsündeki gidişatın da ne yönde olduğu konusunda piyasaların fikir sahibi olmasını zorlaştıracak.
Buna karşın, özel sektör ve bağımsız kurumlar tarafından yayımlanan bazı raporlar kapanmadan etkilenmeyecek. Tarım dışı istihdamın öncü verisi olarak görülen ADP özel sektör istihdam verileri açıklanacak.
ABD’de özellikle cuma günü, eylül ayına dair tarım dışı istihdam rakamlarının açıklanması bekleniyordu. Ancak buradaki veriler kapanmadan ötürü açıklanmayacak. 15 Ekim günü ise yine eylül ayına dair enflasyon verileri açıklanacaktı. Kapanma uzun sürmez ve birkaç günle kısıtlı kalırsa, hem ÜFE hem TÜFE verileri sırasıysla 14 ve 15 Ekim’de açıklanabilir.
Kapanmanın, SEC’nin vereceği kripto-ETF kararlarını da etkilemesi ve ertelemesi bekleniyor.
Hükumet içindeki sorunun yarattığı bu belirsizlik ise bugün Bitcoin ve altına yaradı. En büyük kripto para 116.500 doları aşarken, son dönemde rekor üstüne rekor kıran ons altın da 3895 dolara çıktı.