Yapay zeka dil modeli Claude’un arkasındaki şirket Anthropic, Norveç’te çalışacak büyük bir veri merkezi için dev bir anlaşmaya imza attı. Anthropic, yapay zeka altyapı firması Volta Infra ile 6 yıllık, yaklaşık 10 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı.
Veri merkezi Bitdeer’ın…
Bitdeer da, Volta şirketiyle yaptığı anlaşma vasıtasıyla bu projenin önemli taraflarından biri olacak. Bitmain’in de kurucularından olan Jihan Wu liderliğindeki şirket, Norveç’in Tydal bölgesindeki bu veri merkezini inşa edecek ve işletecek. Volta da buradan elde edilen yapay zeka kapasitesini Anthropic’e sağlayacak.
Konnuyla ilgili Bitdeer da resmi açıklamayı yaptı ve Volta ile 16 yıllık bir kapasite anlaşması imzalandığını duyurdu. Bu anlaşmanın başlangıçtaki değeri de yaklaşık 4.7 milyar dolar olarak belirlendi. Eğer 8 yıllık opsiyon da kullanılırsa, Bitdeer’ın kasasına girecek olan toplam rakam 24 yıl gibi uzun bir süre için 8 milyar dolar olacak.
Nvidia, Dell ve yenilenebilir enerji…
Bilindiği gibi enerji kaynaklarına yakınlığıyla bilinen Bitcoin madencilik şirketleri, son dönemde kâr marjlarını artırmak için yapay zeka veri merkezi işine girmişlerdi. Yapay zeka şirketleri de, uzun süren inşaat ve altyapı yatırımlarının zorlukları nedeniyle, bu tecrübeye sahip olan Bitcoin madencilik şirketlerinin kapısını çalmışlardı.
Verilen bilgide ayrıca enerjinin tamamen yenilenebilir kaynaklardan elde edileceği ifade edildi. Donanım cihazlar Dell, bu cihazların içindeki çipler de Nvidia tarafından sağlanacak.