Kripto dünyasında bir hack saldırısı daha: 320 milyon dolarlık Bitcoin çalındı

Temmuz ayı sonunda yaşanan Coldcard saldırısının ardından şimdi de Bitcoin'in bir yan zinciri olarak görev yapan Liquid ağı hack'lendi. Hacker'lar gece saatlerinde 320 milyon dolar değerde 4 bin adet BTC çaldılar. Ancak "white-hat" çıkan saldırganlar, Bitcoin'leri güvenlik açığını göstermek için çaldıklarını ve açık kapanır kapanmaz da BTC'lerin "büyük kısmını" geri göndereceklerini belirttiler.

cardano hacker turk cikti
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Bitcoin dünyasının önemli ve bilinen şirketlerinden olan Blockstream’in geliştirdiği Liquid ağı da hack saldırısına uğradı. Liquid’i destekleyen rezervde bulunan 4200 Bitcoin’in 4 bin adedi çalındı.

“Biz ‘white-hat’iz” dediler, mesaj bıraktılar

Ancak yüreklere su serpen gelişme yine hacker’lar tarafından duyuruldu. Saldırganlar Bitcoin blok zincirindeki işlemlerden birine “Biz white-hat hacker’larız. Bizimle zincir üzerinden iletişime geçin” mesajını bıraktılar. Bilindiği gibi “white-hat” yani “beyaz şapkalı saldırgan” olarak bilinen hacker’lar genelde çalınan fonları geri gönderiyor. Bu tarz saldırganlar idealist bir görüş açısına sahip oldukları için saldırılarını ses getirecek mesajlar vermek ya da sistemlerdeki hataların düzeltilmesi için icra ediyorlar.

“Hatayı düzeltin, geri gönderelim”

Daha sonra ise Blockstream ekibiyle hacker’lar, birbirlerine gönderdikleri düşük sayıda satoshi’ler üzerinden iletişime geçtiler. Hacker’lar, “Fonların büyük kısmını Liquid Federasyon adresine geri göndermemiz uygun mu?” diye sordular ancak bunun için, önce hatanın düzeltilmesini şart koştular.

Konuyla ilgili gelişmeler güncellendikçe bilgi paylaşımı devam edecek.

Liquid ağı nasıl çalışıyor?

Adam Back liderliğindeki Blockstream şirketinin geliştirdiği Liquid Network, Bitcoin ağında yapılması zor ve yavaş işlemlerin kolaylaştırılması amacıyla ortaya çıktı.

Bu zincir üzerinden işlem yapanlar, hareket ettirmek istedikleri BTC’leri sisteme kilitliyor ve Liquid Bitcoin (LBTC) elde ediyor. İşlemler tamamlandıktan sonra da LBTC’ler teslim edilip, kilitlenen Bitcoin’ler geri alınıyor.

İşte sistemdeki açığı bulan hacker’lar, Liquid Federation, yani sistemi koruyan platformdaki çoklu imza mekanizmasını da aşarak BTC’leri çalmayı başardılar.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
In this article

Join the Conversation