Kripto para piyasasındaki çoğu yatırımcı, bir sonraki boğa koşusunun kurumsal yatırımcılar tarafından başlatılmasını bekliyor. Bitcoin gibi büyük dijital varlıkların son zamanlardaki istikrarı, kurumsal yatırımcıların kripto para piyasasında zaten aktif olarak yer aldıklarını gösteriyor.
Ağustos-Eylül arasında geçen iki ay kripto para sektörü için en verimli dönem oldu. Piyasa, son 60 günde kurumsallaşma, regülasyon ve altyapı iyileştirmeleri konusunda daha fazla ilerleme kaydetti.
Sadece iki ay içinde kripto para endüstrisinde şunlar oldu:
- Goldman Sachs, kripto para fonları için saklama hizmeti geliştirmeyi planladığı ortaya çıktı
- Citigroup regülatörler tarafından onaylı kripto para saklama hizmeti sunmak için adım attı
- Morgan Stanley’in Bitcoin swap ticareti sunmak için çalıştığı bildirildi
- NYSE, Microsoft ve Starbucks tarafından regüle edilmiş kripto para borsası Bakkt duyuruldu
- Güney Kore, Japonya ve ABD, regülasyonda hızlı bir ilerleme kaydetti
- 30 milyar dolarlık finans devi TD Ameritrade, ilk çoklu kripto para vadeli işlem borsası ErisX’e yatırım yaptığını açıkladı
- Coinbase ile BitGo, güvenilir kripto para emanetçileri olarak onaylandı
Ancak piyasanın altyapısındaki hızlı iyileşmenin Bitcoin ve diğer önde gelen kripto paralar üzerindeki etkisi az oldu. Bitcoin, 9 Ağustos’tan bu yana Eylül ayının ortalarında görülen tek bir hamle hariç, 6,400-6,800 dolar aralığında kaldı.
Kurumsal yatırımcılar zaten burada
Büyük tezgah üstü (OTC) kripto para aracı kurumları ve Wall Street araştırma şirketleri tarafından sağlanan veriler göz önüne alındığında kurumsal yatırımcıların zaten kripto para piyasasına girdikleri ve son aylarda büyük miktarlarda kripto para biriktirmeye başladıkları söylenebilir.
DRW Holdings’in Chicago merkezli kripto para işlem biriminde küresel ticaret başkanı olan Bobby Cho, Bloomberg’e verdiği demeçte, kurumsal yatırımcıların kripto para biriktirmesinin son iki ay içinde piyasanın rekor seviyede istikrar göstermesini sağladığını söyledi.
Cho, ayrıca OTC piyasasında büyük kripto para alım ve satım emirleri veren bir şirket olan DRW’nin son altı aydaki işlemlerinin önemli bir kısmının Asya saatlerinde yapıldığını, bunun da ya Asya’daki madencilerin büyük miktarda kripto para sattığı ya da Hong Kong, Çin, Japonya ve Singapur gibi piyasalardan alıcıların kripto para biriktirdiğini gösterdiğini ifade etti.
Cho, kurumsal yatırımcıların piyasaya zaten girmiş olduklarından dolayı ‘kurumsal yatırımcıların piyasaya girmesini beklemek’ ifadesinin artık söz konusu olmadığını vurguladı.
Kripto para al-sat teknolojisi şirketi SFOX’un büyüme müdürü Danny Kim, Cho ile aynı bakış açısını paylaşarak kripto paradaki istikrarın yeni kurumsal sermaye akışıyla yaratıldığını söyledi.
Bir kurumsal yatırımcı olarak Yale
Bu hafta 30 milyar dolar bağış geliriyle Harvard’ın ardından dünyanın en zengin üniversitesi olan Yale Üniversitesi’nin 400 milyon dolarlık bir kripto para fonuna yatırım yaptığı ortaya çıktı.
Bundan önce milyarder yatırımcı Mike Novogratz, emeklilik fonlarının, akademik kurumların ve büyük ölçekli finans şirketlerinin piyasaya girişinin kurumsal yatırımcılar arasında FOMO’yu (fırsatı kaçırma korkusu) tetikleyeceğini söylemişti.
Yale’in halihazırda piyasaya yatırım yapması ve OTC hacminin üstel bir oranda artmasıyla, kurumsal yatırımcıların zaten kripto para piyasasında olduğu iddiasını reddetmek zor.
Kaynak: CryptoSlate