İran resmi olarak kendi kripto parasını geliştirdi

İran'ın ABD'nin ekonomik yaptırımlarının ortasında kendi ulusal kripto para birimini geliştirme çalışmalarını tamamladığı bildirildi.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Euronews’in Reuters’dan aktardığına göre İran kripto para geliştirme çalışmalarını tamamladı.

İran Merkez Bankası’nın (CBI) resmi onayının ardından dijital para finans kurumları ve bankalar arası ödeme işlemlerinde test edilecek.

İran hükümeti desteğinde geliştirilen kripto paraya henüz bir isim verilmedi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) İran’ın bankacılık ve finans kurumlarına ambargo uygulaması, kripto parayı İran hükümeti için önemli hale getiriyor.

Projeyi yürüten İran Merkez Bankası’nın görevlendirdiği Informatics Services Corporation (ISC) başkanı Seyyed Abotaleb Najafi, projeyle kripto paranın ve blok zinciri bilgisayar ağı teknolojisinin İran’daki kapasitesi ve kullanılabilirliğini keşfetmeyi amaçladıklarını söyledi.

Kripto para, İran’ın ulusal parası Riyal’e endekslenecek

İran merkezli haber ajansı IBENA’ya açıklamalarda bulunan Seyyed Abotaleb Najafi, ulusal kripto parasının İran’a finansal ödemelerde, bireysel bankacılık işlemlerinde ve bankalar arası işlemlerde kolaylaştırıcı rol oynayacağını belirtti.

Kripto para biriminin, devlet kontrolünde geliştirilmesi, ülkenin zayıf ve gittikçe değer kaybeden ulusal para birimi Riyal’e endekslenecek olması olması, işlevselliği hakkında soru işaretlerini artırıyor.

‘İzlenemez kripto paralar yaptırımları atlatmaya yardım edebilir’

Öte yandan geçtiğimiz ayın sonunda İran Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı olan Tuğgeneral Gholamreza Jalali, kripto paraların izlenemez bankacılık operasyonları yoluyla belirli yaptırımları atlatmaya yardımcı olabileceğini söyledi.

Jalali, sözlerinin devamında kripto paraların İran’a uluslararası arenada büyük fırsatlar sağlayabileceğini belirterek “Bizim en büyük sorunumuz ABD Doları’dır, çünkü ABD, kendi ulusal para birimini herhangi bir ülkenin SWIFT işlemlerini kontrol etmek için kullanıyor. Bu nedenle ABD Doları’na olan bağımlılık azaltılmalı ve bunu başka bir para birimi ile ikame etmeliyiz.” demişti.

→ TÜRKİYE’NİN İLK BITCOIN CİNAYETİ DAVASINDA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTEMİ

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl

1 yorum

  1. EMRE TAŞKIN Yanıtla

    Bizimki ne zaman gelecek
    Kaç kez iletişime geçtim meclis de görüşme talep ettim randevu bile verilmedi bu alanda çok geri kaldık çok