ICO krizi, 2018’in üçüncü çeyreğinde iyice derinleşti

ICORating'in raporuna göre ICO'ların 3. çeyrekteki performansı tam bir hayal kırıklığıydı ve önceki çeyreklerin çok gerisinde kaldı.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

ICO analiz firması ICORating’in 15 Kasım’da yayınladığı araştırma raporuna göre, ICO’ların 2018’in 3. çeyreğindeki performansı “tam anlamıyla hayal kırıklığı” olarak nitelendi.

Rapora göre, 2018’in 3.çeyreğinde, 597 ICO 1.8 milyar dolar fon topladı. Önceki çeyrekte ise bu miktar yaklaşık 8.3 milyar dolardı. Bu da düşüşü gözler önüne seriyor. Ayrıca benzer bir düşüş, Blockchain projelerine yapılan risk sermayesi yatırımlarında da görülüyor.

Araştırmanın sonucuna göre, toplanan fonlarda yaşanan düşüşe ortalama yatırım getirisi de -%22’lik bir oranla eşlik ediyor. Bu oran ilk çeyrekte %49 ve 2. çeyrekte -%55 olarak gerçekleşmişti.

SEC‘in giderek artan bir şekilde fon toplama metodlarını yasaklayarak yüzlerce projeyi riske atması da bu düşüş eğiliminin nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.

Geçtiğimiz Mayıs ayında SEC Başkanı bir açıklama yapmış, Bitcoin’in henüz bir menkul kıymet olarak kabul edilmediğini belirtmiş ve çoğu ICO token’ının SEC Komisyonu’na kaydını yaptırması gerektiğini söylemişti.

3.çeyrekte ICO fonları %48 oranında düştü. 2. çeyreğin ortanca ayı Mayıs ile karşılaştırıldığında, 3.çeyreğin son ayı Eylül’de kayıp %78’e ulaştı.

ICORating’in raporuna göre, 3.çeyrekteki 57 ICO, 100,000$’a bile ulaşamadı.

Yine ICORating’e göre, 3. çeyrekte yatırımcılara satılan tüm token’ların sadece %4’ü borsalarda işlem görmeye başladı. 2. çeyrekte ise bu oran %7’ydi.

Raporda ayrıca belirtilen bir diğer husus, 3. çeyrekte ICO’ları duyurulan projelerin %19’u daha sonra websitelerini ve sosyal medya hesaplarını kapattı. Bu oran, 2. çeyreğe göre %10 daha fazla. Bu fon topladıktan sonra ortadan kaybolan projeler toplam ICO fonlarının %3’ünü oluşturuyor ve yaklaşık 62 milyon dolara tekabül ediyor.

Rapor, ICO’ların projelere başlama eğilimini de ortaya koydu. 3. çeyrekteki ICO’ların %76’sı bir şeyler ortaya koymaları gereken zamanda henüz fikir aşamasındaydı. Yine bu oran 2. çeyrekten %18 daha fazla.
Token satışları için seçilecek platforma baktığımızda ise Ethereum %84 gibi bir ezici çoğunlukla ilk sırada. ICO’ların %84’ü token’larını ETH altyapısıyla çalıştırıyor.

Geçtiğimiz yıla daha geniş bir çerçeveden baktığımızda, ICO piyasasının dalgalı bir seyir izlediği ve toplanan sermaye ve proje sayısı bakımından Aralık 2017 ve Mart 2018’de iki zirve kaydettiği görülüyor.

Haber: CoinTelegraph

→BİTCOİN’İN SERT DÜŞÜŞÜ BORSADAKİ BAZI ŞİRKETLERİ DE VURDU

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl