Bitcoin’in piyasa değeri, Apple’dan bir günde silindi

Teknoloji devi Apple'ın piyasa değerinden bir günde yaklaşık 75 milyar dolar silindi. Bu rakam Bitcoin'in toplam piyasa değerine oldukça yakın.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Teknoloji devi Apple’ın hisseleri, dün borsaların açılışının ardından yaklaşık yüzde 10 oranında değer kaybetti. Apple‘ın hisselerindeki bu sert düşüş, piyasa değerinden yaklaşık 75 milyar doları bir günde sildi.

En büyük kripto para olan Bitcoin‘in piyasa değerinin 67 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde Apple’dan bir gecede silinen miktarın boyutu çok daha net anlaşılıyor.

Hisse çöküşünün arkasında ne var?

Apple’ın hisselerindeki çöküş, CEO Tim Cook’un yatırımcılara gönderdiği mektupta daha önce 89 – 93 milyar dolar olarak açıklanan 2019 mali yılının ilk çeyreği için gelir öngörüsünün 84 milyar dolara düşürüldüğünü bildirmesinin ardından geldi.

Cook ayrıca mektubunda Çin’deki ekonomik yavaşlamanın büyüklüğünü öngöremediklerini itiraf etti ve iPhone, Mac ve iPad modellerindeki satışın büyük oranda azaldığını söyledi. Çin, Tayvan ve Hong Kong’da akıllı telefon satışlarında yaşanan büyük daralma, şirketi doğrudan etkiledi. Apple gelirinin yaklaşık yüzde 20’lik bir bölümünü bu bölgelerden elde ediyor.

20 yıl aradan sonra ilk kez

Apple’ın satış tahminlerini revize etmesi en son 20 yıl önce görülmüştü. 20 yıldır görülmeyen bu durumun ortaya çıkışı, yatırımcıları paniğe sürükledi ve küresel ekonomik büyümeye ilişkin kaygıların artmasına neden oldu. Şirket, bu öngörüsünü tutturması halinde geçen yılın aynı dönemine göre gelirlerinde yüzde 5 düşüş görmüş olacak.

Öte yandan Apple’ın gelir tahminlerini revize etmesi ve beraberinde aşağı yönlü gelen fiyat hareketi, Avrupa ve Asya borsalarını da etkiledi.

Çin’den Apple’a yasak

Çin’deki Fuzhou mahkemesinin aldığı kararla Apple’ın birçok modelinin satışının yasaklandığı bildirilmişti. Bu modellerin iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone X olduğu açıklanmıştı. Yasağın gerekçesi ise söz konusu modellerde kullanılan iki patentin Qualcomm’a ait olması.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl