Operatör devi Turkcell’den Blockchain teknolojileri

Turkcell, Barcelona'da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi'nde Blockchain teknolojisi kullanarak geliştirilen çeşitli çözümleri tanıttı.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Turkcell, 25 Şubat’ta Barcelona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde Blockchain teknolojisi tabanlı kimlik yönetimi uygulamasını tanıttı.

Turkcell’in Blockchain tabanlı kimlik yönetimi çözümü, kullanıcılara kişisel bilgileri üzerinde kontrol sağlama ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) gereklerine uygun olarak gizlilik sağlama amacıyla tasarlandı.

Mevcut kimlik yönetimi sistemleri, kullanıcıların verilerinin üçüncü taraflarla paylaşırken Turkcell‘in Blockchain ürünü, kullanıcı verilerini bir Blockchain üzerine saklıyor ve ek kimlik doğrulama ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

Bağışlarda Blockchain

Şirket, Blockchain’de kimlik yönetiminin yanı sıra bağışlarla ilgili bir kullanım durumu da sunuyor. Buna göre ihtiyaç sahiplerinin bilgileri Blockchain üzerine tutularak bağış yapacak kişilerle ihtiyaç sahiplerinin buluşturulması hedefleniyor. Örnek vermek gerekirse ihtiyaç sahibi bir öğrenciye yardım durumunda öğrenci belgesini, transkripti ve maddi durumu gösteren belge kanıtının ilgili kurumlar tarafından Blockchain’e kaydedilmesine ve bağış yapacakların belirten koşullara uyanlara bağış yapmasına imkan tanınıyor. Bu çözümde bağış platformu olarak BiP ve ödeme aracı olarak ise Paycell’in kullanıcağı belirtiliyor.

Uluslararası dolaşımda Blockchain

Turkcell, kimlik yönetimi ve bağış alanlarının dışında uluslararası dolaşımda da Blockchain’i kullanmayı planlıyor. Şirket, Blockchain ile uluslararası dolaşımda iki ülke operatörleri arasında karşılıklı ödenecek ücretleri belirleyen aracı şirketleri ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bu teknoloji sayesinde yurt dışı kullanımlarındaki ücretlendirmeler, aradaki üçüncü tarafa ihtiyaç duyulmaksızın uçtan uca iletimle yapılıyor. Süreç sadelişiyor ve mutabakat ile kontrol ihtiyaçlarının azalmasıyla beraber sahtecilik tespiti de mümkün oluyor.

Turkcell Müşteri Deneyimi ve Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Serkan Öztürk, “Blockchain teknolojisini kullanmak, hizmetlerimizin tasarımında öncülük olarak gördüğümüz dijital hizmetlerimizin ve çözümlerimizin müşteri deneyimini iyileştirmek için şarttır. Bu girişimler, dijital hizmetlerimizi geliştirmemize ve müşteri deneyiminde çıtayı yükseltmemize yardım edecek.” dedi.

Bu arada Turkcell, dağıtık defter startup’u Ripple’ın da dahil olduğu Linux Vakfı tarafından desteklenen Hyperledger Blockchain konsorsiyumunun üyeleri arasında bulunuyor.

1994 yılında kurulan Turkcell, Türkiye merkezli ve dokuz ülkede faaliyet gösteren bir dijital operatör. Geçtiğimiz yıl grubun net gelirinin 2 milyar TL’ye ulaştığı bildirildi.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl