Bir kripto para madencisi olan Xu Feng, “Siçuan’da mevsim kurak geçerken büyük miktarda Bitcoin madenciliği cihazı kapatıldı. Önümüzdeki yağışlı sezonda bu cihazlar tekrar çalışmaya başlayacak. Sayının 1 milyona ulaşması bekleniyor.” diyor.
Feng, Siçuan’da 5 yıldan bu yana madencilik çiftlikleri işletiyor. Çinli madenci, geçtiğimiz Ekim ayında madencilik faaliyetlerini durdurdu ve tüm S9 madencilik cihazlarını, Bitcoin fiyatlarındaki düşüş ile kuraklığa bağlı olarak elektrik maliyetlerinin artmasından dolayı sattı.
Madenciler, iki ay sonra başlayacak olan yağışlı mevsimi, iple çekiyorlar.
Feng, giderek daha fazla insanın bu yıl Bitcoin madenciliğine katıldığını söylüyor. Çinli madenci, Siçuan’da üçü 1.5 milyon dolar yatırımla yapım aşamasında olan altı madencilik çiftliği işletiyor. Yapım aşamasında olan çiftlikler tamamlandığında toplam kapasitenin 100 bin S9 madencilik cihazına ulaşacağı belirtiliyor.
Feng, “Bu yıl para kazanmayı beklemeyin, gelecek yıl blok ödülü yarılanması gerçekleşene kadar bekleyin.” diyor.
2020 yılında madencilere verilen blok ödülleri, 12.5 BTC’den 6.25 BTC’ye düşecek. Kripto para piyasasında bu yarılanmanın Bitcoin’in fiyatını artıracağına dönük genel bir görüş hakim. Bundan önce Bitcoin, iki defa yarılanma olayı yaşadı. Tarihsel veriler, yarılanma ile fiyat arasında bir ilişki olduğunu doğruluyor. Örneğin 2012’deki ilk Bitcoin blok ödülü yarılanmasıyla beraber enflasyonun yarı yarıya azalması, etkisini iki ay sonra hissettirmeye başladı. Bitcoin 12 dolardan 142 dolara çıkmıştı.
2016’daki yarılanmada piyasa, enflasyondaki düşüşü daha erken hissetti. Bitcoin, yarılanmadan bir ay sonra 582 dolardan 20,000 dolara doğru bir ralliye başladı.
Bu durum, Feng gibi madencilerin neden kısa vadede zarar etmeyi göze aldıklarını açıklıyor.
Dünya çapında Bitcoin madenciliğinin çok büyük bir bölümünün gerçekleştirildiği Çin’de madencilik çiftliklerin çoğu, Siçuan, Sincan, Guizhou, Yunnan ve İç Moğalistan’da konuşlanmış durumda. Çiftliklerin bu bölgelerde konuşlanmış olmaların nedeni ucuz enerji. Siçuan hidroelektrik enerjisi bakımından zengin bir yerken Sincan ve İç Moğalistan’da termal enerji baskın.
Yağışlı mevsimde Siçuan’daki hidroelektrik santrallerinden elde edilen kilowatt saat başına elektrik maliyeti 0,01 dolara kadar geriliyor. Buna karşılık termal enerjinin maliyeti 0,04 dolar. Ancak hidroelektrik, kurak mevsim nedeniyle yılın yarısında kullanılamıyor. Feng, Siçuan’da yaklaşık 6 ay süren yağışlı mevsim sırasında kripto para madenciliğinden elde edilen kazancın diğer yerlerdeki bir yıla eşit olduğunu ifade ediyor.
Yukarıdaki grafikte görülebileceği gibi Bitcoin’in hash oranı (ağın hesaplama gücü) geçtiğimiz Kasım ayında 60.4E ile zirve yapmış, ardından Kasım ayında neredeyse yarı yarıya düşerek 33E’ye gerilemişti. Bu duruma Siçuan’daki kurak mevsim ve Bitcoin’in fiyatındaki düşüşün etkisi ile madencilik işletmelerinin kapanmasının neden olduğu düşünülüyor.
Öte yandan Aralık ayından bu yana hash oranında önemli bir artış görünüyor. Geri dönüş, hash oranının kademeli olarak artışına alışmış olan ağ için nadir görülen bir olay.
Önümüdeki Mayıs ayında yeniden faaliyete girmesi beklenen Bitcoin madencilik çiftlikleri hash oranının eski zirvesine ulaşmasını ve hatta fiyatın artmasını sağlayabilir mi? Yorumunuzu aşağıya bırakabilirsiniz.
Haber: 8BTC