Zuckerberg işareti verdi: Facebook ödemeleri yaklaşıyor

Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in dünya basınının manşetlerine çıkan Facebook'u 'gizlilik odaklı bir platform' haline getireceğine ilişkin vaadini yazdığı blog yazısının satır aralarında ödemelere ilişkin yaptığı vurgu da dikkat çekiciydi.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Son zamanlarda dünyanın dikkatini üstüne çeken Bitcoin‘e yakında büyük bir rakip geliyor: Mark Zuckerberg’in sosyal ağı Facebook.

Geçtiğimiz hafta Facebook’un Whatsapp mesajlaşma uygulaması için Bitcoin’e rakip bir kripto para üzerinde çalıştığı ortaya çıkmıştı.

Dün Zuckerberg, dünya medyasında manşetlere çıkan blog yazısının satır aralarında ödemeler konusunu bir kez daha vurguladı.

Facebook’un artık insanların daha iyi hedefli reklamlar için özel bilgilerinin alınıp satılmasına istekli olmadığı bir dünyada Bitcoin benzeri ödemeleri gerçekleştiren şirket olmak, 500 milyar dolarlık piyasa kapitalizasyonuna karşın kendisini hala bir ‘startup’ olarak değerlendiren şirket için geliri artırmanın iyi bir yolu olabilir.

Görünürde gelirlerini sattığı reklam alanlarından elde eden Facebook, 2018’in son üç ayında 6.88 milyar dolarlık rekor bir gelir sağladı. Önceki yıl bu rakam 4.27 milyar dolardı.

Bu arada Facebook’un günlük ve aylık aktif kullanıcı sayısı (Facebook, Instagram, Messenger ve Whatsapp dahil) açıklanan rakamlara göre geçtiğimiz yılla karşılaştırıldığında yüzde 9 büyüdü. Şirket, günlük aktif kullanıcı sayısının iki milyar olduğunu öne sürüyor.

Facebook’un gelirleri ve kullanıcı sayısı yükselirken son birkaç yılda tekrarlanan skandallar hisse fiyatlarına darbe vurdu.

Zuckerberg, dün yayınlanan blog yazısında gizlilik odaklı iletişim platformunun bugünün açık platformlarından daha da önemli olacağına olan inancını ifade etti.

Facebook’un kurucusu “İletişimin geleceğinin gün geçtikçe insanların birbirlerine söylediklerinin güvende kalacağından ve mesajları ile içeriklerinin sonsuza dek var olmayacağından emin oldukları özel, şifreli hizmetlere geçeceğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Zuckerberg, devamında Whatsapp’i örnekleyerek “Bunu Whatsapp’i geliştirdiğimiz gibi yapmayı planlıyoruz, yani en temel ve özel kullanım durumuna -mesajlaşma- odaklanıp onu mümkün olduğu kadar güvenli yaparak aramalar, görüntülü sohbetler, gruplar, hikayeler, ödemeler ve ticaret dahil olmak üzere insanların etkileşime girmesi için daha fazla yol oluşturarak.” dedi.

Zuckerberg’in bu sözleri, Facebook’un para kazanmakta zorlandığı Whatsapp’in şifreli mesajlaşmasını yeni ödeme araçları için temel olarak kullanacağı anlamına geliyor.

Ayrıca Facebook için öngördüğü bu vizyonu ne zaman uygulamaya sokacağı konusunda ise Zuckerberg, “birkaç yıl içinde”  dedi.

Öte yandan Geçtiğimiz ayın sonunda New York Times’ta yer alan bir haber, gündeme bomba gibi düşmüştü. İlgili haberde sosyal medya devinin kripto parasını listelemeleri için borsalarla görüşme halinde olduğu yazıyordu. Haberde yer alan diğer detaylar ise Facebook’un kripto parasının en az 3 ulusal paraya endeksli bir sabit kripto para olacağı, 50 kişilik mühendislik ekibinin bu kripto parayı geliştirmek için uğraştığını içeriyordu.

Son olarak Zuckerberg, Facebook hizmetlerini gizlilik odaklı hale getireceği sözünü verirken kullanıcıların adı sık sık skandallarla anılan şirkete olan güvenlerini nasıl sağlayacağı merak ediliyor.

Haber: Uzmancoin/Forbes

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl