Bitcoin borsası kurucusundan BitMEX’e uzanan akılalmaz iddia

Müşterilerine ait 145 milyon dolarlık kripto parayı kaybetmesiyle gündeme gelen kripto para borsasının kurucu ortağının, müşterilerin paralarıyla BitMEX'te büyük hacimli işlemler yaptığı iddia ediliyor.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Yaptığı paylaşımlarla sık sık BitMEX’te büyük hacimli işlemler gerçekleştirdiğini belirten bir Reddit kullanıcısının aslında Kanada’nın en büyük kripto para borsası QuadrigaCX’in kurucu ortağı Michael Patryn olduğu iddia ediliyor.

QuadrigaCX, 26 Ocak’ta operasyonlarını aniden durdurmuştu. Bu durum kullanıcıları paniğe sürüklerken borsa kapanmadan yedi hafta önce şirketin CEO’su ve kurucu ortağı Gerald Cotten’in vefat ettiği ortaya çıktı. Platformun, Cotten’in ölümünün ardından müşterilerine ait 145 milyon dolarlık kripto paralara erişimini kaybettiği öğrenilmişti. Daha sonra yapılan incelemelerde bu kripto paraların Cotten hayattayken Kraken, Bitfinex ve Poloniex’e transfer edildiği, bu borsaların bir saklama aracı olarak kullanıldığı belirlenmişti.

Borsanın bir diğer kurucu ortağı Patryn’in Reddit’te MikeXBT kullanıcı adını kullandığı ileri sürülüyor. Bu iddia, MikeXBT’nin bundan bir ay önceki bir gönderisindeki QuadrigaCX ile ilgili şu ifadelerine dayandırılıyor:

“Davet edildik. Zorunlu değildi. Çoğu hissedar katılmadı.”

Ayrıca Reddit’teki MikeXBT kullanıcısının Patryn olduğuna ilişkin güçlü bir kanıt daha var. 2014 yılının Nisan ayında Kanada merkezli Bitcoin şirketi BitBull Capital’in CEO’su Francis Pouliot tarafından bir forumda yapılan paylaşımda Patryn’in “Mike XBT” olduğu belirtiliyor.

Michael Patryn

Bu arada Globe and Mail, geçtiğimiz hafta Michael Patryn’in asıl adının Omar Dhanani olduğunu ve çevrimiçi kimlik hırsızlığı şebekesindeki rolünden ötürü ABD’de hüküm giydiğini yazdı. 2004 yılında Dhanani 20 yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri Gizli Servisi tarafından anonim bir elektronik para aklama hizmeti işlettiği suçlamasıyla tutuklandı. Federal mahkemede 18 ay hapse mahkum edilen Dhanani, 2007 yılının Mayıs ayında serbest bırakıldı.

Patryn, Cotten ile şirketi halka arz etme konusunda kavga ettikten sonra 2016 yılında QuadrigaCX’ten ayrıldığını söylüyor.

BitMEX pozisyonları

Bazıları Patryn’i QuadrigaCX’teki müşteri paralarıyla işlem yapmakla suçladı.

MikeXBT takma adını kullanan Patryn, Reddit’te 2018 yılının Nisan ayında paylaştığı bir gönderide 7 milyon dolarlık bir uzun (long) pozisyondan bahsediyordu. Eylül 2018’de de 8 milyon dolarlık bir pozisyon daha açtığını yazmıştı.

Yine Nisan 2018’deki bir başka gönderisinde de 3 milyon dolarlık kısa (short) pozisyona girdiğini ifade ediyordu.

Bulgular, Patryn’in BitMEX’te büyük hacimli pozisyonlar açıp kapadığını gösteriyor fakat hala net olmayan şey, bu multi-milyon dolarlık işlemlerin tam olarak nasıl finanse edildiği. İddialar, finansmanın kullanıcıların borsaya yatırdıkları paralarla yapıldığı yönünde.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl