IEO düzenlemeye değer mi? Kripto para borsasında para toplamanın faydaları

Kripto para projeleri ve yatırımcılar için ICO'larda karşılaşılan sorunları çözecek yeni bir finansman türü geliştirildi: IEO. Şu anda büyük ilgi gören IEO'lar doğru seçilmiş bir platformla projelerin büyük miktarda sermaye elde etmesine olanak tanıyabilirler. Keza yatırımcılar da IEO ile daha güvenli bir yatırımın kapısını aralıyor.

Geçtiğimiz yıl çok sayıda kripto para girişimi ortaya çıktı. 2018’de piyasaya sürülen 3804 ICO, 11.6 milyar dolar topladı. Bu rakam, 2017 yılının tamamında toplanan miktarı yüzde 15 oranında aşıyor. Ancak tüm projeler yatırımcılarına gelir getirmedi: ICOBench’e göre projelerin yüzde 66.2Si başarılı bir şekilde finansman elde ederken yatırımcılarına bunların yalnızca yüzde 40.2’si kazandırdı. Sonunda anlaşıldı ki 3804 ICO’dan yalnızca 1012’si, yani yüzde 26.6’sı başarılı oldu.

Bu tablo, ICO piyasasında çok sayıda dolandırıcılık amacı güden proje bulunduğu, yatırımcılara hiçbir garanti vermediği ve token’larını herhangi bir varlıkla desteklemediği gerçeğiyle açıklanıyor.

Kripto para projeleri ve yatırımcılar için bu sorunu çözecek yeni bir finansman türü geliştirildi: IEO.

IEO, bir girişimin ihraç ettiği menkul kıymet token’larını (menkul kıymetlere bağlı token’lar) bir kripto para borsası aracılığıyla satarak finansman sağlaması anlamına geliyor. İlgili projeye yatırım yapmak için akıllı sözleşmeye para göndermeye gerek duyulmaz. İşlem, bunun yerine kripto para borsası üzerinden yapılır. Token satın alarak şirketin bir parçası olursunuz. Bu yeni finansman yönteminin ICO’nun yerini alması bekleniyor, çünkü birçok yönden üstünlük sağlıyor:

  • Ulaşılabilirlik. Token satışı, bir kripto para borsası ile destekleniyor. Şu anda IEO sadece iki büyük borsada mevcut: Binance ve P2PB2B. Satışa katılmanız için ihtiyacınız olanlar ise şunlar:
    • Borsalardan birine kayıt olmak
    • Kimlik doğrulama prosedürlerini tamamlamak.
    • Yatırım yapılacak girişimin kabul ettiği kripto para karşılığında token almak.
    • Menkul kıymet. Menkul kıymet token’ları, gerçek menkul kıymetlerle destekleniyor. Bu faktör kripto para dünyasında çok sayıda yatırımcıyı cezbediyor. IEO gerçekleştiren şirketlerin hala var olduğunu ve gelir ürettiğini belirtmek önemli (BREAD, GIFTO vb.)
  • Profesyonel analiz. Bir alım satım platformu token’ı borsada listelemeden önce şirketin görünümünü değerlendirme ihtiyacı duyuyor. Her girişimin uygulanabirliğini nitelikli uzmanlar kontrol ediyor, çünkü projenin bir dolandırıcılık olduğu anlaşılırsa bu platformun itibarına da büyük bir darbe indirecektir. Borsalar, dolandırıcılık amacı güden projelerin yatırımcılarının portföyüne girmesine izin vermek istemez.
  • Tekelden korunma. Alım satımların borsa aracılığıyla yapılması nedeniyle kullanıcıların emirlerinin daha hızlı gerçekleşmesi için yüksek maliyetli işlem ücretleri ödediği gaz savaşları imkansız hale geliyor. Gaz savaşları, çok sayıda token’ın birkaç yatırımcının elinde bulunmasına neden oluyor. IEO söz konusu olduğunda ise bu imkansız, çünkü borsalar merkezidir ve işlem süresi herkes için aynıdır.

    WePower ICO’su örneğinde işlem maliyetlerindeki farklar.

  • Borsada hızlı listeleme. Geleneksel finansman yönteminde bir projenin kripto parasını listelemesi için çeşitli platformlarla iletişim kurması gerekiyor. IEO’da ise bu borsanın yatırımcı tabanından ötürü anında gerçekleşiyor ve token derhal likit hale geliyor. Token’ın likiditesi güçlü ise diğer borsalara ulaşması daha kolay hale geliyor.
  • Fiyat manipülasyonu. ICO’ya katılım sağlayan birçok kullanıcı, satın alınan token’ın borsaya girdiği ve daha sonra ön satıştan alım yapan yatırımcılardan ötürü değerinin düşmeye başladığı senaryoya aşinadır. Ardından diğer yatırımcılar da hızlıca kâr elde etmek için düşük fiyattan satış yaparlar. Bu gibi eylemler, birçok projenin dayanamayacağı bir düşüş eğilimi oluşturuyor. Ön satış yapılmadığından dolayı IEO bu sorunu çözebilir.

    ICO’nun ardından gelen bir düşüşe örnek.

  • Borsa gelişimi. IEO sadece girişimlere değil, aynı zamanda token’ların dağıtıldığı platformlara da yardımcı olur.
    • Finansman sağlamanın yeni yolu, alım satım platformları için mükemmel bir reklamdır, çünkü yatırımcılar sermayelerini artırmak için güvenli yollar arıyorlar.
    • IEO ayrıca işlem hacminin de artırılmasına olanak tanıyor, çünkü kullanıcılar klasik işlem çiftlerine ek olarak yeni girişimlere de yatırım yapacaklar.
    • Platformlar, projenin menkul kıymet token’larına yatırım yaparak kazanç sağlar. Büyük borsalarda listeleme fiyatı bir girişime binlerce dolara mal olabilir.

IEO için platform seçimi

Finansman sağlama için bir platform seçimi, borsanın koşullarına göre değişebilir. Her borsa genellikle IEO için bir ücret talep eder. Ünlü borsalara büyük miktarda para ödemenin ne kadar akıllıca olduğunu iyi değerlendirmek gerekiyor. Örneğin Binance’de bir IEO’nun büyük kâr elde etmesi muhtemel fakat girişimler arasında en popüler olanı olduğundan bu platforma erişmek çok çetrefilli.

Eğer proje çok büyük değilse P2PB2B‘yi kullanmak daha uygun, çünkü hem maddi bakımdan güçlü kiteleleri var, hem de daha az rekabet ve daha az listeleme ücreti sunuyorlar.

P2PB2B, Rus Rublesi ve Ukrayna Grivnası kabul ediyor, ayrıca borsanın Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden çok sayıda kullanıcı var ve bu nedenle yerel projelerin çok fazla para çekme şansı yüksek. Borsa umut verici görünüyor ve son zamanlarda aktif olarak gelişiyor: iki ay önce platformun cirosu 74.8 milyon dolardı, şimdi ise 391.5 milyon dolar.

Büyük projeler, tüm platformlar arasında en geniş kitleye ve en büyük ciroya sahip olduğundan Binance’i tercih etmeliler. Bu borsada gerçekleştirilen IEO’larda şimdiye kadar tüm token’lar saniyeler içinde satın alındı. Ancak yalnızca en umut verici projeler bu platforma girebiliyorlar.

Küçük veya orta ölçekli bir girişiminiz varsa IEO için P2PB2B‘yi düşünün. Bu yeni fon toplama yöntemine yatırımcılar arasında talep ve ilgi yüksek ve ICO ile karşılaştırıldığında rekabet az. Şu anda bir IEO organize etmek kısa sürede büyük miktarda sermaye elde etmenize olanak tanıyabilir.

Sonuç

IEO genç kripto para girişimleri için en iyi kaynak yaratma seçeneği. Gelişmekte olan projeler için güçlü kaynak büyük önem taşıyor. Projeniz için kaynak yaratmayı planlıyorsanız kesinlikle IEO seçeneğini göz önünde bulundurmalısınız. Şu anda IEO seçeneğine kripto para meraklıları arasında ilgi yüksek. Token’larınızı dağıtmak her zamankinden daha kolay olacak.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl