Kripto para piyasasını Bitfinex ve Tether soruşturması vurdu

New York Başsavcısı, Bitfinex ve Tether'i 850 milyon dolarlık kaybı Tether'in rezervlerini kullanarak örtbas etmekle suçladı. Bu soruşturma, kripto para piyasasında bir satış dalgası yarattı ve Bitcoin'in fiyatı 500 dolar geriledi.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Bloomberg’de yer alan habere göre New York başsavcısı, Tether ve Bitfinex konularında şüphe oluşturan bir soruşturmayla ortaya çıktıktan sonra kripto paralar önemli düşüşler yaşadı.

5500 doların üzerinde işlem gören Bitcoin, 5000 dolar bandına kadar çekildi ve yayın saatinde 5150 dolardan el değiştiriyor. Kripto para piyasası kapitalizasyonundan ise 10 milyar dolar silindi.

Soruşturmanın merkezinde yer alan sabit kripto para Tether ise yüzde 1.9 gerileme ile 0.99 dolara indi.

Başsavcı Letita James, Bitfinex’in 850 milyon dolar kaybettiğini ve bu kaybı gizlemek için yine Bitfinex’e ait bir şirket olan Tether’i kullandığını iddia etti.

Başsavcıya göre Bitfinex, bu kaybı asla kamuoyuna açıklamadı ve bunun yerine borsa yöneticileri ile Tether, Bitfinex’in Tether’in 900 milyon dolara kadar olan nakit rezervlerine erişim sağladığı bir dizi ihtilaflı kurumsal işlem gerçekleştirdi.

“Tether’den en az 700 milyon dolar kullandılar”

Bitfinex’in Tether rezervlerinden en az 700 milyon dolar para aldığı ve bunları, müşterilerin para çekme taleplerini yerine getirme konusunda kayıpları ve yetersizlikleri gizlemek için kullandığı iddia ediliyor.

Mahkeme, şirketin yöneticilerine Tether token’larını destekleyen dolarların dağıtımının hemen durdurulmasını ve soruşturmayla ilgili bilgi ve belgeler vermesini emrettiğini bildirdi. Karar, şirketlerin potansiyel olarak ilgili belgeleri imha etmelerini de yasaklıyor.

Bitfinex iddiaları reddetti

Bu arada Bitfinex ve Tether, New York Başsavcısı’nın mahkeme dosyalarının kötü niyetle yazıldığını ve iddiaların yanlış olduğunu söyledi. Ayrıca bu tutarın kaybedilmediği, esasen ele geçirildiği ve koruma altına alındığının bildirildiği ifade edildi. “Haklarımızı ve yasal çözüm yollarımızı kullanmak ve fonları serbest bırakmak için aktif olarak çalışıyoruz.” diyen Bitfinex, hem Bitfinex’in hem de Tether’in finansal açıdan güçlü olduğunu iddia etti.

“Son ralliyi durdurabilir”

Öte yandan Bloomberg’e konuşan SPI Asset Management’tan Stephen Innes’e göre New York Başsavcısı’nın soruşturması, kripto para piyasalarında görülen son ralliyi durdurabilir.

Innes, “Bu iddialar yalnızca Tether’in güvenilirliğini şüpheye düşürmekle kalmıyor aynı zamanda tüm sektöre bir kara bulut atıyor. Piyasa psikolojik 5000 dolarlık destek seviyesinin üzerinde tereddütle dururken bu sabah piyasayı vuran karamsarlık dalgaları göz önüne alındığında bu önemli destek seviyesinin de kırılması beni şaşırtmaz.” dedi.

Kraken’de “insider trading” şüphesi

Son olarak kripto para borsası Kraken’de dün akşam Bitcoin’in fiyatı ani bir kırılma ile 4350’lere kadar sarkmıştı. Bu 1000 dolarlık kırılma, büyük bir satış emri neticesinde gerçekleşmişti. Bu satış emrinin Bitfinex ve Tether’le ilişkili bu olayın önceden haber alınmasıyla verildiği düşünülüyor.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl