MIT açıkladı: “35 yılda çözülemez” denen kriptografik bulmaca çözüldü

MIT'den Ron Rivest tarafından 1999 yılında oluşturulan ve "35 yılda çözülemez" denen kriptografik bulmaca, tahmin edilenden 15 yıl önce çözüldü.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL) tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, “35 yılda çözülemez” denilen bir kriptografik bulmaca, çözüldü. MIT’ye bulmacayı çözdüğünü bildiren ilk kişi Belçikalı programcı Bernard Fabrot oldu.

Bulmaca, MIT Öğretim Üyesi Ron Rivest tarafından 1999 yılında oluşturulmuştu.

Bulmacanın 35 yıl sonra ancak çözülebileceği düşünülürken Fabor, çözüme tahmin edilenden 15 yıl önce ulaştı.

Çözüm için bir kod yazan Fabrot, sonuca ulaşmak için bu kodu 3.5 yıl boyunca 6. nesil bir Intel i7 işlemcinin üzerinde çalıştırdı.

Belçikalının programlamayı kendi kendine öğrendiği düşünülüğünde gösterilen başarı daha ilginç bir hâl alıyor.

MIT, Simon Peffers liderliğindeki bir başka ekibin de çözüme ulaşmaya çok yakın olduğunu bildirdi.

Fabrot, çözüme Intel Core i7-6700 işlemcili sıradan bir PC’de GMP kütüphanesini (GNU Multiple Precision Arithmetic Library) kullanarak ulaşırken Peffers ve ekibinin yöntemi çok farklıydı.

Peffers ve ekibi, Sabancı Üniversitesi’nden Erdinç Öztürk tarafından geliştirilen özgün kare alma algoritmasıyla bulmacayı yalnızca iki ayda çözebilecek FPGA (Field Programmable Gate Array) tabanlı bir donanım kullandı. Bu ekibin çözüme 11 Mayıs’ta ulaşacağı belirtiliyor.

Bu arada MIT profesörü Ron Rivest, “Donanım ve yazılım konusundaki geliştirmeler, 1999’da öngördüğümün ötesine geçti.” dedi.

Ron Rivest

CSAIL’in yaptığı ilk duyuruda doğru çözümün bulunması halinde Word Wide Web’in mucidi Tim Berners-Lee, Ethernet’in mucitlerinden Bob Metcalfe ve Microsoft’un kurucusu Bill Gates gibi isimlerin tarihi eşyalarıyla dolu bir zaman kapsülünün açılacağı söylenmişti.

Kapsül töreni, 15 Mayıs 2019 Çarşamba günü MIT State Center’da gerçekleştirilecek.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl