SEC’ten VanEck Bitcoin ETF’sine erteleme: Yeni son tarih netleşti

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'ndan (SEC) VanEck SolidX Bitcoin ETF'si için erteleme kararı geldi. Yeni son tarih 19 Ağustos.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), VanEck ve SolidX şirketleri tarafından sunulan Bitcoin ETF başvurusu için karar açıklamasını erteledi.

Bu başvuruya ilişkin yeni son tarih 19 Ağustos. Yani komisyon, tekrar bu tarihe bir değerlendirme yapıp VanEck/SolidX Bitcoin ETF’si için onay, ret veya erteleme kararı alacak.

SEC’in yasa gereği nihai karar son tarihi ise 18 Ekim. Bu tarihte komisyon onay veya ret yönünde kesin kararını açıklamak zorunda. Komisyonun kararını 18 Ekim’e kadar geciktireceği tahmin ediliyor.

VanEck/SolidX Bitcoin ETF başvurusu, ilk olarak geçtiğimiz yıl sunulmuştu fakat ABD hükümetinin kapanması nedeniyle Ocak ayında geri çekilmişti. Ardından kısa bir süre sonra dosya yeniden sunuldu ve karar periyodu baştan başladı.

SEC, geçtiğimiz hafta da Bitwise Bitcoin ETF‘si için erteleme kararı almıştı.

Komisyon, bugüne kadar herhangi bir Bitcoin ETF’sine onay vermiş değil. Birçoğu reddedildi. Ret gerekçesi olarak ise piyasa manipülasyonu, likidite, mali suç gibi konular öne sürüldü.

ETF nedir ve Bitcoin ETF’si neden önemli?

ETF’nin açılımı, Exchange-Trader Fund, yani Borsada İşlem Gören Fon veya Borsa Yatırım Fonu. Basitçe açıklamak gerekirse adından da anlaşılacağı gibi sıradan yatırım fonlarının borsada işlem gören halini ifade ediyor. Hisse senedi gibi spot fiyatla alınıp satılan ETF’ler, bir ya da birden çok dayanak varlığa sahip olabiliyor. Fon, bu varlıkların getirilerini kopyalayarak yatırımcılara sunuyor. Dünyada oldukça popüler olan ETF’lerin en büyük ilk 10’unun yönetimi altındaki varlıklar 1 trilyon doları aşıyor.

Bir Bitcoin ETF‘sinin onaylanması halinde Bitcoin de trilyon doları bulan bu pazardan pay almış olacak. Bunun fiyata önemli bir etkisinin olacağı düşünülüyor.

Altın için ilk ETF, 2013 yılının Mart ayında onaylanmıştı. Bunun ardından altının fiyatı %300’den fazla artmıştı. ETF’nin Bitcoin’i de benzer şekilde etkileyebileceği beklentisi var.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl