Kripto para yatırımcıları için 2018 korkunç bir yıldı. 2019’da ise Bitcoin, geri dönüş emareleri gösteriyor ve bu yıl şimdiye kadar gayet iyi gidiyor.
Haziran ayı ile beraber 2019’un ilk yarısı tamamlandı ve ikinci yarıya girildi. O halde, Bitcoin’i ikinci yarıda neler bekliyor?
En büyük kripto parayı ve buna bağlı olarak tüm piyasayı etkileyebilecek 5 önemli olay şöyle:
Bakkt’ın açılması
Bakk, kripto para alanında en çok konuşulan ve gelecek vadeden projelerden biri. Bakkt, kripto paralar için geniş kapsamlı bir platform sağlamayı amaçlıyor. Bakkt, kullanıcıların kripto para birimlerini ve varlıklarını yalnızca değiş tokuş etmelerine değil, aynı zamanda günlük hayatta kolay bir şekilde harcamalarına da imkan tanıyacak. Müşteriler, Starbucks mağazalarında Bakkt’ın yazılımı ile Bitcoin ödemesi yapabilecekler.
Kurumsal yatırımcılar da Bakkt’ın açılmasını dört gözle bekliyorlar. Dünyanın en büyük borsası New York Borsası’nın ana şirketi ICE tarafından geliştirilen platform, ek olarak fiziksel teslimli günlük ve aylık Bitcoin vadeli işlem sözleşmeleri sunacak ve bu belki de Bakkt konusunda en önemli mesele.
Platformun açılması, düzenleyici kurumlardan beklenen onay nedeniyle birkaç defa ertelendi. Öte yandan sektörün önde gelen uzmanları, bu durumun uzun sürmeyeceğini söylüyor.
ETF onayı/reddi
Dayanak varlığı Bitcoin olan bir borsa yatırım fonu (ETF), uzun süredir kripto para piyasasının gündeminde. Ekim ayı ETF’ler için önemli kararların alınacağı ay olacak. Bu ayda ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) kesin olarak iki ETF hakkında onay veya ret kararı alacak.
Kurumların girişi
Birçok şirket, kripto paralara yatırım yapmaya istekli. Fidelity’nin yaptığı bir araştırmada, kurumsal yatırımcıların yaklaşık yüzde 50’sinin gelecek 5 yıl içinde kripto paralara yatırım yapmayı planladığı ortaya konulmuştu. Bununla beraber bu şirketler, uygun altyapı ve yasal düzenleme eksikliğinden ötürü tereddütlüler. Öte yandan bu tereddütler, her geçen gün gideriliyor. Dünyanın en büyük varlık yöneticilerinden Fidelity, yakın zaman önce Bitcoin alım satımını denemeye başlamıştı. Bunun gibi birçok örnekle beraber ikinci yarı boyunca piyasaya kurumsal yatırımcı girişinin artacağı bekleniyor.
Geçen yıldan bu yana sosyal medya devi Facebook’un kripto para geliştirdiği biliniyor. Şirket, 50’nin üzerinde mühendisten oluşan bir ekiple geliştirdiği proje üzerine epeyce titriyor. Facebook, şimdiye kadar kripto parası hakkında İngiltere Merkez Bankası, ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC), ABD Hazine Bakanlığı gibi hükümet organlarının yanı sıra sektörden önemli şirketlerle görüşmeler sağladı. Bu, şirketin iddialı bir planın hazırlığını yaptığını gösteriyor. Son haberlerde Facebook’un kripto parasının adının GlobalCoin olacağı yazıldı. Esas soru, bu projenin ne zaman faaliyete geçeceği. 2020’de piyasaya sürüleceği söylense de 2019’un son aylarında çıkabileceğine dönük beklenti de var.
Facebook’un kripto parasının piyasaya yeni yatırımcılar kazandıracağı düşünülüyor. Şirketin milyarlarla ifade edilen kullanıcı tabanı göz önüne alındığında bunun Bitcoin başta olmak üzere kripto paraların geneline olumlu etki yapacağı tahmin ediliyor.
Düzenleme ve yasalaştırma
Dünya hükümetleri, hızla ortaya çıkan kripto paralar karşısında ne yapacakları konusunda ince eleyip sık dokuyorlar. Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada’dan oluşan G7’nin Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF), bu yaz yönergeler yayınlaması bekleniyor. Diğer yandan G20 de kripto paraların düzenlenmesine yönelik çalışmalar yürütüyor. Bu ayın sonunda Japonya’da yapılacak G20 Zirvesi’nde önemli gündem maddelerinden biri de kripto paralar olacak. Japonya Merkez Bankası yöneticilerinin diğer G20 üye ülkelerinin mali düzenleyicileriyle kripto paraları düzenlemeye dönük deneyimlerini paylaşacağı söyleniyor.