Su altında kalan altın külçeleri gibi Bitcoin cüzdanları da dijital denizin derinliklerinde kaybolabilir. Toplamda 21 milyon Bitcoin var ve bunun yaklaşık 18 milyonu çıkarıldı. Ancak, bunların hepsi erişilebilir değil ve bazı tahminlere göre, birkaç milyonu çoktan sonsuzluğa karıştı.
Bu kayıp Bitcoin’lerin bazılarının bulunma sürecinde ilginç olaylar yaşandı. Bitcoin topluluğunda bilinen bir isim olan ve aynı zamanda ilk altcoin’lerden Mastercoin’in yaratıcısı olan Ron Gross, yakın zamanda CryptoPotato‘ya böyle bir olaydan şu şekilde bahsetti:
“2012’de Bitcoin’le ilgili tartışmalar bugün olduğu kadar yaygın değildi ve genellikle BitcoinTalk forumlarında yapılıyordu. Bir gün birisi Bitcoin’in ölçeklenebilirliğini geliştirmek için proje planlayan birine ödenmesi için Bitcoin bağışı teklif etti.”
Bu fikri beğenen ve hızlıca uygulamaya koyan Gross, Blockchain Pruning adı verilen projenin hayata geçirilmesi için Bitcoin bağışlarının toplanacağı bir cüzdan açtı.
Bitcoin’in erken dönemleriydi ve Electrum cüzdanı veya şimdiki donanım cüzdanlarının hiçbiri yoktu. Bu nedenle Gross, meşhur Blockchain.info aracılığıyla bir Bitcoin cüzdanı açtı ve cüzdanda şu anki değeri yaklaşık 50 bin dolar olan 5.72 Bitcoin birikti.
2012’de Bitcoin fiyatı şimdiye göre çok daha düşüktü ve proje de meyve vermediğinden cüzdandaki BTC’ler yıllar içinde unutuldu.
Yıllar sonra hatırlanan cüzdan
Günlerden bir gün kripto paraların vergilendirilmesi, bu cüzdanı yıllar süren uykusundan uyandırdı. Kripto para işlemlerini bildirme ihtiyacı, Gross’u eski kripto para geçmişini yoklamaya zorladı ve Gross, yedi yılın ardından bu kayıp bağış cüzdanını keşfetti.
Erişimin internet üzerinden yapıldığı hibrit cüzdanlar kategorisinde olan Blockchain.info cüzdanlarında, şifrelenen özel anahtarlar merkezi bir sunucuda saklanıyor ve cüzdanlara erişim sadece şifreyle yapılabiliyordu. Şifreyi bilmesine rağmen zaman içindeki değişiklikler nedeniyle cüzdanına erişemeyen Gross, Blockchain.info’nun müşteri hizmetleriyle iletişime geçtikten sonra fonlara yeniden erişmeyi başarabilmiş.
O zamandan beri toplanan bu fonları ne yapacağını düşünen Gross, şunları söyledi:
“Aradan uzun bir zaman geçtiği için ilgili kişilerin yanıt vermesini bekleyeceğim. Önümüzdeki iki hafta içinde ilgili kişilerden yanıt gelmezse, fonlar yine Bitcoin’in performansını geliştirmeyle ilgili bir projeye bağışlanacak.”
Bitcoin’lerin yaklaşık %20’si kayıp
Gross cüzdanını yıllar sonra yeniden bulsa da, tüm kayıp cüzdanların akıbeti aynı olmuyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, toplam kayıp Bitcoin sayısı 2.78 ile 3.79 milyon arasında ve bu da dolaşımdaki tüm Bitcoin’lerin kabaca %15 ile %20’si arasında bir yere tekabül ediyor. Ayrıca, kayıp Bitcoin’lerin arasında Satoshi Nakamoto’nun cüzdanlarında bulunan 1 milyondan fazla BTC de var.
Sonuç olarak, Bitcoin, cüzdanın özel anahtarlarının sahibi tarafından kontrol edilen bir kripto para birimi ve yüksek düzeyde sorumluluk gerektiriyor. Örnek vermek gerekirse; girişimci James Wallace cüzdanlarının özel anahtarlarını kaybetmiş ve bunun sonucunda yaklaşık 7,500 Bitcoin’inden olmuştu. Bunların şu anki değeri yaklaşık 68 milyon dolar.