CoinDesk’te yer alan habere göre kara para aklama ve terörle mücadeleye odaklanan hükümetler arası bir kuruluş olan FATF, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 38 üye ülkesi için kripto paralar hakkında tavsiye kararlarını belirledi.
Bugün yayınlanan Mali Eylem Görev Gücü (FATF) standartları, kripto para borsaları da dahil olmak üzere “sanal varlık servis sağlayıcıları”nın (VASP) şirketler arasında fon transferi yapılırken müşterileriyle ilgili bilgileri de birbirlerine aktarmayı zorunlu kılıyor.
Buna göre her transfer artık ad, hesap numarası (örn. cüzdan numarası), fiziksel adres, kimlik numarası, müşteri numarası, doğum tarihi ve yeri gibi tanımlayıcı bilgileri içerecek.
FATF, ülkelere kurallara uyması için 12 ay süre tanıyacak.
FATF’in tavsiye kararları, 28-29 Haziran’da Japonya’da gerçekleşecek olan G20 zirvesinden bir hafta önce geldi.
Bu yeni kuralların kripto paralarla iş yapan şirketleri, olumsuz yönde etkileyebileceği söyleniyor. Örneğin, dijital varlıklara odaklanan serbest yatırım fonları ve diğer yatırım şirketlerinin işlem gecikmeleri ve işlem maliyetlerinde artış yaşayabileceği belirtiliyor. Dahası, sorumluluktan kaçınan işletmelerin kapatılma tehdidi ile karşı karşıya kalabileceği ifade ediliyor.
Günlük on milyonlarca dolarlık işlem hacmine ulaşan ABD merkezli kripto para borsası Bittrex’in uyum direktörü John Roth, bu konu geçtiğimiz hafta gündeme geldiğinde “Kulağa basit gelse de bu kurallara uymak, pahalı ve teknik olarak zor olacak. Bu ya Blockchain teknolojisinin yeniden yapılandırılmasını ya da dünyadaki 200 ya da daha fazla borsa arasında kurulacak bir küresel paralel sistem gerektirecek. Böyle bir şeyi oluşturmadaki zorlukları hayal edebilirsiniz.” demişti.
FATF, 1989 yılında G7 ülkeleri tarafından oluşturuldu ve bugün Türkiye dahil olmak üzere 38 üyesi bulunuyor. Organizasyon, para aklama ve terörün finansmanıyla alakalı olarak 200 ülke tarafından takip edilen öneriler geliştiren bir hükümetler girişimi. FATF kriterlerine uygun olarak yükümlülüklerini yerine getirmeyen ülkelere çeşitli yaptırımlar uygulanabiliyor.