Kripto para çağında ödeme sistemi nasıl olmalı?

Yaşam tarzımızı tamamen değiştirecek olan dördüncü sanayi devriminin eşiğindeyiz. Kripto para kullanımının da küresel bir fenomen haline geldiği böyle bir çağda ödeme sistemi nasıl olmalı?

Yaşam tarzımızı tamamen değiştirecek olan dördüncü sanayi devriminin eşiğindeyiz. İnsanlığın gelişiminde bu yeni çağ, fiziksel ve dijital dünyalar arasındaki sınırların yumuşatılmasıyla tarif ediliyor: yapay zeka konseptleri, nesnelerin interneti, sanal gerçeklik, blockchain ve kripto paralar konusunda bu zaten belirgin.

Statista‘ya göre, 2019 Haziran’ın sonu itibari ile dünyada yaklaşık 40 milyon kayıtlı Bitcoin cüzdanı var. Giderek daha fazla sayıda insan dijital parayla mal ve hizmet almak ya da satmakla ilgileniyor. Cambridge Business School’dan uzmanlar, kripto para kullanımını “küresel bir fenomen” olarak niteliyor.

Kripto parayla ödeme alma olanağı, işletmeler için önemli rekabet avantajları sağlıyor: müşteri sadakati artıyor, uluslararası ödemeler basite indirgeniyor, banka maliyetleri düşüyor ve ödeme hızı artıyor.

Küresel dijitalleşmeyi hangi kurallar belirliyor?

Kripto parayla ürün veya hizmet almak daha kolay hale geliyor. Giderek daha fazla çevrim içi mağaza, yayın servisleri vs. dijital para kabul ediyor. Kullanıcılar; basitliği, düşük ücretleri, yüksek hızı, şeffaflığı ve ödeme güvenliğini seviyor.

Satıcılar açısından kripto para ödeme ile ödeme süreci şöyle: ödeme sistemi, itibari parayı otomatik olarak dijitale dönüştürüyor, bu daha sonra bir ürün veya hizmetle değiştiriliyor ve en sonunda kripto varlık tekrar itibari paraya dönüştürülüyor.

Sektörün gelişmesiyle paralel olarak temel seçenekler yeni özelliklerle tamamlanıyor. Modern kripto para ödeme sistemleri (CoinsPaid, BitPay, Cryptopay) dijital ve itibari para desteği, kripto parayı itibari paraya dönüştürme olanağının yanı sıra, anında işlem ve debit kartlarını bağlama gibi özelliklere sahip kendi saklama hizmetleri bulunan, hazır çok işlevli hizmetlerdir.

Çoklu para seçeneği

Modernleştirilmiş ödeme kabul ve işleme hizmetleri, girişimcilere ve tüketicilere finansal iş birliği için bol fırsatlar sunarak tam anlamıyla dijital ve itibari para arasındaki sınırları kaldırıyor.

Kullanıcılar, tek bir çoklu para birimi seçenekli hesap açabilir ve desteklenen para birimleriyle ödeme yapabilirler. Aynı zamanda satıcılar da aldıkları parayı uygun herhangi bir kripto para veya itibari paraya dönüştürebilir, daha sonra bu parayı terminalde mevcut çeşitli şekillerde çekebilirler: bir kripto para cüzdanına, banka hesabına veya karta.

Örneğin, CoinsPaid Bitcoin’in yanı sıra 50’den fazla alternatif kripto parayı destekliyor ve satıcılar bu platformda kripto para ya da avro cinsinden çekme işlemi gerçekleştirebiliyor. Kullanıcılar, yakında plastik ve sanal kartları kullanarak dijital para da alabilecekler.

Para birimini dönüştürme

Kripto para meraklıları, dijital paranın itibari paralardan üstün olduğunu, diğer kampta yer alanlar ise itibari paraların dokunulmazlığını savunurken popüler ödeme hizmetleri, güvenliği ve yüksek hizmet hızını temin etmek için her iki sistemin avantajlarını başarılı bir şekilde kullanıyorlar.

Örneğin CoinsPaid, işletmeler için işlevsel olan bir kripto para işlemcisi ile özel kullanıcılara uygun bir kripto para cüzdanını birleştiriyor. Girişimciler, banka hesaplarına para yatırıp çekebilir ve herhangi bir müşteri markalı bir debit kart çıkarabilir, ayrıca bir IBAN açabilir.

Hizmet, mevcut kripto para havuzunu düzenli olarak genişletiyor ve ödeme süreçlerinin optimizasyonu ile yüksek hızlı ödeme işlemlerini garantiliyor. Önde gelen ödeme, bankacılık hizmetleri ve likidite sağlayıcılarıyla iş birliği yapan şirketin ödeme piyasasında bireyler ve tüzel kişilere geniş fırsatlar sunan tamamen şeffaf bir finansal altyapı kurmasına imkan tanıyan etkileyici bir uzmanlığı var.

Saklama hizmetleri

Kripto paralar yaygınlaştıkça güvenlik daha fazla önem kazanıyor. Yetkilendirilmiş kuruluşların varlıkları güvenli bir şekilde korudukları saklama hizmetleri, 1970’lerden bu yana itibari para piyasasında genel olarak kabul gören bir standart oldu.

Kripto para piyasasında da bu eğilim giderek daha fazla artıyor. Binance, Bitfinex ve Gemini gibi önde gelen borsalar, kendi saklama hizmetlerini 2018 yılının başlarında başlattılar. Bununla beraber çoğu saklama hizmetlerini kurumsal müşterilere yönelik çok çeşitli yatırım hizmetlerinin bir parçası olarak sunuyor. BitGo Trust ve en eski Bitcoin cüzdanlarından biri olan Xapo, bireylere bu tür hizmetler sağlıyor.

Ödeme hizmeti CoinsPaid de saklama hizmeti vermeye başladı. Şirket şimdi tüm müşterilerinin varlıklarını soğuk cüzdanlarda saklıyor ve yakında üçüncü taraf denetleyicileri yıllık denetim için ağırlayacak.

Debit kart

Kripto para bankamatik kartları, günlük yaşamda kripto para kullanımını büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Bu kullanışlı finansal araç, çevrim dışı mağazalarda ödeme yapmaya ve ATM’lerden nakit para çekmeye imkan veriyor. Bu sayede varlıklarını kripto para ile saklamayı tercih eden kullanıcılar, kripto paralarını hızlı ve kârlı bir şekilde itibari paraya çevirerek istedikleri zaman kullanabiliyorlar.

Günümüzde en popüler kripto para kartları Cryptopay, Wirex ve BitPay gibi ödeme şirketlerinin ürünleridir.

Anında ödemeler

Kripto parada ödeme, itibari paralara göre daha hızlı, daha ucuz ve daha basit. Kripto paralar, sadece birkaç saniye içinde dünyanın bir ucundan diğer ucuna para transferine olanak tanıyorlar.

Kripto para işlemlerinde gecikmeler, yalnızca ağ tıkanıklığı veya dönüştürme sisteminin yavaş çalışmasından kaynaklanabilir. İlk sorunu, geliştiriciler çözüyor. İkincisi ise doğrudan ödeme operatörünün becerilerine bağlı.

Modern kripto para ödeme sistemleri, işlemlerin anında gerçekleştirilmesini sağlıyorlar. Örneğin BitPay, birkaç saniyede kripto paradan itibari paraya dönüşüm yapabiliyor ve CoinsPaid, para yatırma işlemlerini anında gerçekleştiriyor ve işlemi blok zinciri havuzuna girmeden önce onaylıyor.

Kripto para birimleri dünya çapında hızla yayılıyor, itibari parayı takviye ediyor, kullanıcıların yapabileceklerini artırıyor ve ülkeler arasındaki sınırları kaldırıyor. Yeni neslin ödeme sistemleri, iki finansal sistem arasındaki bu etkileşim konseptini benimseyerek modern koşullarda verimliliğini gösteriyor.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl