Terk edilmiş Sovyet fabrikaları, Bitcoin’in yaşam alanına dönüştü

Doğu Sibirya'da yer alan terk edilmiş Sovyet dönemi fabrikaları, Bitcoin'lerin üretim merkezleri hâlini aldı.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

CoinDesk, Bitcoin madencilerinin ucuz hidroelektrik enerjisinden yararlanmak için Doğu Sibirya’da bulunan terk edilmiş Sovyet dönemi fabrikalarına akın ettiklerini bildirdi.

Birkaç madenci halihazırda Irkutsk’ta yer alan bir sanayi şehri olan Bratsk’ta faaliyet yürütüyor. Angara Nehri üzerindeki Bratsk yapay gölü yakınında bulunan bu madenciler, soğuk iklimden ve ucuz hidroelektrik enerjisinden faydalanıyor.

Bratsk, Sovyetler Birliği tarafından silah üretimi amacıyla oluşturulan bir sanayi bölgesinin merkezinde. Bununla beraber, Sovyetler Birliği’nin 1991’deki yıkılışından sonra bölge atıl durumda kaldı.

Kazakistan’daki bir madencilik şirketi olan Eletro Farm’ın CEO’su Dmitry Ozersky, “Bazı Sovyet tesislerinin kapatılması ve genel olarak enerji tüketiminin zaman içinde çok daha verimli hale gelmesinden dolayı Rusya’da elektrik enerjisi fazlası büyük.” diyor.

Uluslararası madencilik şirketlerinden bazıları Bratsk’ta faaliyet yürütüyor ve gün geçtikçe yenileri ekleniyor. Bunların arasında saate toplam 100 MW’lik kapasiteye sahip olan büyük ölçekli madencilik tesisi BitRiver da yer alıyor. BitRiver’ın Youtube‘daki bir tanıtım videosunda, enerjinin beş kilometre uzaklıktaki Bratsk hidroelektrik santralinden elde edildiği gösteriliyor.

Kaynak: CoinDesk/Anna Baydakova

Bratsk’ta kış aylarındaki ortalama sıcaklık -17 derece. Yıllık ortalama sıcaklık ise sadece -2. Dolayısıyla Sibirya’nın iklimi, yılın neredeyse tamamı için madencilik tesislerine doğal bir soğutma sistemi sağlıyor.

Bölgede, Bitriver’ın yanı sıra Minery ve Cryptoreactor adında farklı madencilik şirketleri de var.

Hidroelektrik santrallerinden elde edilen enerjinin maliyeti, burada dünyadaki popüler madencilik bölgeleri ile kıyaslandığında daha ucuz. Bölgede kilovat-saat başına 3.4 sent ödeniyor ve bu maliyet, ABD, Çin, Norveç ve Kanada gibi ülkelere göre daha düşük.

CoinDesk’e konuşan Bratsk belediye başkanı Sergey Serebrennikov, kripto para madenciliğinin yerel ekonomiyi canlandırdığını söyledi. Serebrennikov, madencilik tesislerinin bölgede yaşayan vatandaşların istihdamının yanı sıra vergilerle şehir bütçesinin büyümesini sağladığını ifade etti.

Her biri kilovat-saat başına Bratsk’a göre daha ucuz olan İran, İzlanda ve Venezuela gibi ülkelerin dışında Doğu Sibirya, madencilik alanında en cazip bölge gibi görünüyor.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl