Bakkt için son saatler, Bitcoin’de ölüm sessizliği

Bakkt için bir yıldan daha uzun bir süredir devam eden geri sayımda sona gelindi. New York Borsası'nın ana şirketi Intercontinental Exchange tarafından geliştirilen Bakkt, bugün fiziksel Bitcoin vadelilerini piyasaya sürecek.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Kripto para piyasasının bir yıldan daha fazla süredir merakla beklediği sonunda gerçekleşiyor.

Dünyanın en büyük borsası New York Borsası’nın ana şirketi Intercontinental Exchange (ICE) tarafından geliştirilen, aralarında Microsoft ve Starbucks’ın da bulunduğu dev şirketlerin desteklediği Bakkt, Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerini piyasaya sürüyor. Artık buna saatler kaldı.

Şimdiye kadar Bakkt’ın piyasa olası etkisi hakkında birçok spekülasyon yapıldı. Bunların çoğunluğu, bu etkinin olumlu olacağı yönündeydi. Şimdi beklenen bu etkiyi gerçek anlamda test etme şansımız olacak.

İlginç bir şekilde, bir süredir yatay seyir izleyen Bitcoin’in grafiğinde giderek artan daralma Bakkt’ın açılışıyla çakıştı. Bitcoin fiyat grafiğinde görülen bu sıkışmanın çok yakında sert bir hareketle yukarı veya aşağı yönde çözülmesi bekleniyor. Bakkt’ın bu sert hareketi ateşleyebileceği tahmin ediliyor.

Öte yandan kripto para piyasası çoğu zaman genel kanının tersi yönde hareket etme eğiliminde. Bakkt, ilk etapta fiyatlarda herhangi bir etki yaratmayabilir veya fiyat beklentinin aksine düşebilir. Deneyimli analist Peter Brandt, yakın zaman önce Bitcoin’de görülen alçalan üçgen formasyonunun genel olarak düşüşle sonuçlandığını ve fiyatın geri çekilebileceği uyarısı yapmıştı.

Bakkt, günlük ve aylık olmak üzere iki vadeli işlem ürünü sunacak. Bunların kripto para piyasasında bu kadar gündem yaratması, platformun küresel piyasalarda etki sahibi ICE tarafından geliştirilmesi ve ayrıca sözleşmelerin fiziksel teslimatla sonlandırılacak olmasından kaynaklanıyor. Yani, Bakkt’ın sözleşmeleri, CME’de Bitcoin vadeli işlem sözleşmeleri gibi nakit uzlaşmalı değil, doğrudan Bitcoin ile işlem görecek. Vade sonunda ilgili taraf nakit para değil, Bitcoin alacak. Sözleşmeler, ICE Futures US’te listelenecek.

Piyasa araştırmaları ve danışmanlık şirketi Fundstrat, Temmuz ayında yayınladığı bir raporda Bakkt’ın açılışının ilk gününden itibaren katılmaya hazır ciddi bir kitle olduğunu öne sürmüştü. Fundstrat stratejisti Sam Doctor, Bakkt’ın açılışının piyasanın büyümesinde büyük bir itici güç olabileceğine inandığını ifade etmişti. Doctor ile aynı fikirde olan Fundstrat’ın kurucu ortağı Thomas Lee de bunun kurumsal yatırımcıların Bitcoin’i benimsemesi konusunda büyük etki yaratabileceğini düşünüyor.

Analist Mati Greenspan, Bakkt’ı Bitcoin ETF’sinin de üzerine koymuştu. Greenspan, Bakkt’ın kripto para alanına etkisinin birçok yönden Bitcoin ETF’lerinden daha fazla olacağını iddia etmişti. Analist, “Bakkt platformu birçok yönden ETF’den daha üstün çünkü bu platform Bitcoin’e yatırım yapmanın yanı sıra Bitcoin’i harcamaya da olanak tanıyacak.” demişti.

Sadece vadeli işlem sözleşmeleri değil

Bugün vadeli işlem sözleşmelerini piyasaya sürecek olan Bakkt, bu ürünlerin de ötesine geçmeyi hedefliyor.

Şirket, sadece vadeli işlemlere aracılık etmeyecek, bunun yanı sıra Bitcoin’in günlük hayatta kullanımını kolaylaştıracak çözümler de getirecek.

Geçtiğimiz aylarda şirketin Starbucks’a kahve zincirinin mağazalarında Bakkt altyapısıyla Bitcoin ödemelerine izin vermesi koşuluyla azımsanmayacak miktarda hisse verdiği yazılmıştı. Bu ödemelerin Bakkt Pay adında halihazırda geliştirilen mobil uygulama üzerinden yapılacağı düşünülüyor. Bakkt, geçtiğimiz Haziran ayında Google’ın eski kullanıcı deneyimi danışmanı Chris Peterson’u Bakkt Pay çalışmalarına rehberlik etmesi için işe almıştı.

Kripto para yatırım şirketi Pantera Capital’in kurucusu ve CEO’su Dan Morehead, piyasanın Bitcoin ETF’sinden çok Bakkt’a odaklanması gerektiğini düşünenlerden. Morehead, geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Bakkt için “Bu büyük bir haber. Bu piyasalar için önümüzdeki 5-10 yıl boyunca çok derin bir etki yaratacak ve bana göre insanların odaklanması gereken şey bu.” demişti.


Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir, habere konu şahıs/şirketlerin kendi görüşleridir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Yeterli deneyim ve birikime sahip değilseniz bir danışmandan yardım almanız önerilir. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Uzmancoin ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl