Facebook’un Libra’sı büyük şirketlerin ayrılmasının ardından yönetim konseyi oluşturdu

Projede bulunan 21 kuruluş, büyük ayrılıkların ardından Libra Birliği anlaşmasını imzaladı. İsviçre'de yapılan toplantıda yönetim kurulu yeniden seçilirken konsorsiyumla ilgilenecek grup üyeleri de belirlendi.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Projede bulunan 21 kuruluş, büyük ayrılıkların ardından Libra Birliği anlaşmasını imzaladı. İsviçre’de yapılan toplantıda yönetim kurulu yeniden seçilirken konsorsiyumla ilgilenecek grup üyeleri de belirlendi.

Facebook projede hala çok önemli konumda. Bunun en büyük sebebi de Calibra CEO’su ve Facebook blockchain lideri David Marcus’un 5 kişilik kurulda hala yer alması.

Diğer yönetim kurulu üyeleri ise şöyle; Andreessen Horowitz ile ortak bir ortak olan Katie Haun, Xapo Genel Müdürü Wences Cesares, PayU’nun genel danışmanı Patrick Ellis, Kiva’nın baş strateji sorumlusu Matthew Davie.

Bertrand Perez, Dante Disparte ve Kurt Hemecker, derneğin yürütme ekibinde liderlik rolünü üstlenecekler.

Calibra’ya ek olarak birlikteki diğer üyeler ise şu şekilde:

Coinbase, Xapo, Anchorage, Bison Trails, Creative Destruction Lab, Andreessen Horowitz, Thrive Capital, Ribbit Capital, Union Square Ventures, Breakthrough Initiatives, Illiad, Vodafone, Farfetch, Uber, Lyft, Kiva, Mercy Corps, Women’s World Banking, Spotify ve PayU.

Listede daha önceden bilinmeyen ve adı duyulmamış hiçbir üye ismi yer almadı.

Duyurunun, büyük şirketlerin Libradan ayrıldığını açıklamasından kısa süre sonra gelmesi de dikkat çekti. Hatırlanacağı üzere Libra Birliği, Haziran ayında açıklandığında 28 firma ismiyle açıklanmıştı. Ancak geçtiğimiz hafta Visa, Mastercard, PayPal, Booking Holdings, eBay, Stripe ve Mercado Pago, regülasyonlar konusundaki çekincelerinden ötürü projeden ayrıldıklarını resmen duyurmuşlardı.

Tüm bu ayrılıklara rağmen ise Libra Birliği, pazartesi günü yaptığı açıklamada 1500’den fazla şirketin kendilerine katılmak istediğini ve bu sayının 180 tanesinin şimdiden üyelik kriterlerine uyduğunu açıkladı. Libra Birliği’ne yeni bir şirketin adım atması için 21 üyenin oylarının 3’te 2’si gerekiyor.

Haziran ayında Facebook’tan yapılan açıklamada 100 şirketlik bir konsorsiyumun Libra projesinin desteklenmesi için yeterli olacağı belirtilmişti. Bu planla ve Libra’nın piyasaya sürülme tarihiyle ilgili ise pazartesi yeni bir açıklama yapılmadı.

Henüz başlayabildiler

Facebook bu yaz, banka hesabı olmayan insanların da kullanabileceği bu kripto para projesini tanıtmıştı. Daha önce karar verildiği gibi, token’ın yönetimi 100 şirketten oluşan konsorsiyumun kontrolünde olacak. Bu şirketler Libra kullanan kripto paralarla ilgi teknik konularda karar verebilecekler.

Sabit para birimi; ABD doları (yüzde 50), Euro (yüzde 18), Yen (yüzde 14), İngiliz sterlini (yüzde 11) ve Singapur dolarından (yüzde 7) oluşan bir sepetle desteklenecek.

Libra’nın açıklamasından hemen sonra ise finansal regülatörler ve politikacılar projeye karşı olduklarını belirten açıklamalar yaptılar. Yapılan eleştiriler Libra’nın dünya para sistemine bir düzensizlik getireceğiydi. Fransa ve Almanya’dan bazı bakanlar Libra’ya karşı olduklarını belirtirken, Hindistan ise Libra’nın ülkede legal olamayacağını duyurdu. ABD temsilcisi Maxine Waters ise konuyla ilgili olarak düzenlemeler yapılana kadar bir borç erteleme projesi yaratılması gerektiğini açıkladı.

Ancak, Calibra’nın Marcus’u bu korkuların yanlış ve gereksiz olduğunu belirtti. Temmuz ayında yapılan ABD Kongresi’nden önce, Senato Bankacılığı Komitesi ve Meclis Mali Hizmetler Komitesi’nin endişelerini gidermeye çalıştı.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg de gelecek hafta aynı amaç için Capitol Hill’e gidecek.

Marcus ayrıca yakın zamanda yazdığı bir mektupla Libra’nın regülasyonlara olumlu bakabileceğini ve Libra’nın doların yerini almak gibi bir amacı olmadığını belirtmişti. Ancak bu açıklama Facebook’un amacı ve Libra’nın çıkmasının ardından meydana gelecek sonuçlarla ilgili soruların sorulmasını engelleyemedi.

Visa, Mastercard ve Stripe CEO’larına ise Libra Birliği’nde ayrılmalarından hemen önce ABD Senatörleri Brian Schatz (D-Hawaii) ve Sherrod Brown (D-Ohio) tarafından projeye katılımlarına devam etmeleri durumunda sürekli artan regülasyon incelemelerine maruz kalabilecekleri yönünde bir görüş bildirilmişti.

Teknik gelişme

Libra’nın ne zaman başlatılacağı konusu ise hala belirsiz. Facebook tarih olarak 2020’nin başlarını verse de Zuckerberg’in yakın dönem açıklamaları bu tarihe şüpheyle bakılmasına sebep oluyor. Bununla birlikte herhangi bir gecikmenin ise teknik sorunlardan değil, son dönemdeki regülasyonlarla ilgi problemlerden kaynaklanacağı düşünülüyor.

Zuckerberg, çeyrek dönem kazançlar için Temmuz ayında yaptığı açıklamada, şirketin regülatörleri mutlaka ikna etmesi gerektiğini söyledi. Eylül ayında ise projenin başlamasının yıllar alabileceği ihtimaline değindi.

Teknik yönden ise Facebook şu ana kadar net bir açıklama yapmadı. Haziran ayından bu yana şirket, teknik gelişmelerden neredeyse hiç bahsetmedi. Öte yandan Libra’yı oluşturan ekibin yalnızca Calibra çalışanlarından oluşup oluşmadığı veya derneğin diğer üyelerinden bu çabalara katılan olup olmayacağı konusu da açıklığa hala kavuşturulmadı.

Bilindiği üzere, Facebook İsviçre’nin Cenevre kentinde bir takım kurdu. Grup Tel Aviv ve Kaliforniya’da da blockchain bağlantılı ekipler kurmuştu.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl