Emekli NBA oyuncusu Isaac Edward Austin’in Ganalı bir şirketten 825.000 dolarlık Bitcoin vurgunu yaptığı iddia ediliyor. Paranın, bir Bitcoin alım-satım programına yatırım vaadiyle elde edildiği bildirildi.
Bitcoin yatırımı dolandırıcılığı
Austin, söylentilere göre Bitcoin’e yatırım yapmak isteyen Ganalı şirkete kendini bu konuda yetkin gibi gösterdi ve 3 Temmuz 2019 tarihinde bir sözleşme imzalandı.
Şirket, her bir Bitcoin için Austin’e 11,000 dolar, toplamda 825,000 dolar gönderdi ve kazancıyla birlikte ödemesini bekledi. Fakat Austin anlaşmaya göre yapması gereken ödemeyi yapmadı.
Kendisinin de dolandırıcılık kurbanı olduğunu söyleyen bir mağdur şöyle konuştu: “O sizin BTC‘lerinizi alacak ve sonra ne BTC’leri ne de fazlasını alamayacaksınız. Ödeme gününde size neden ödeme yapamadığıyla ilgili hikayeler anlatacak. Kalp krizi geçirdiğinden yanlış cüzdana göndermesine kadar, bankada sıra bekliyor olmasından alım-satımı sonuçlandırmayı bekliyor olmasına ve bankanın tüm paraya el koymasına kadar hikayeler… O en yüksek dereceden bir sahtekardır. Ondan uzak durun. Tüm kanıtlara sahibiz – sözleşmelerimiz, mektuplarımız ve mesajlarımız var.”
Elde edilen belgelerden biri, Austin’e gönderilen ve sözleşme koşullarını yerine getirmediğini bildiren bir mektup. Mektupta, şirket Austin’e paralarını ödemeleri için 48 saat verdi ve daha sonra başlattıkları hukuki işlem de başarısız olacaktı.
Dolandırıcı gerçekten o muydu?
Ghana Web’de paylaşılan belgelere göre, Bitcoin vaadiyle dolandırıcılık yapan kişinin doğum tarihi ve boyu eski NBA oyuncusu ile aynı. Öyleyse, bu bir dolandırıcıya dönüşen emekli bir basketbolcu olayı mı yoksa biri onu taklit mi ediyordu? Bu sorunun cevabı belirsiz.
Haziran 2012’den bu yana Tudor Trust and Finance Society LLC’nin finans direktörü ve yöneticisi olduğunu gösteren Isaac Austin’in LinkedIn profili gerçek görünmüyor. Her ne kadar bu profil eski NBA oyuncusunun Vikipedi’de yazdığı kişisel bilgileriyle benzerlik gösterse de, Arizona State’e katıldığı yıllar uyuşmuyor.
Ayrıca, LinkedIn’deki profil, Isaac Austin’in bir yıllık eğitimle Liberal Sanatlar ve Bilimler alanında lisans derecesini aldığını ve bunun bir lisans derecesi için normal eğitim süresi olmadığı belirtildi. Ayrıca eski NBA oyuncusunun IEA ve Tudor Trust’ın yöneticisi olması da söz konusu değil.
2019 ortalarında kripto para piyasasına ilginin yükselişinin, dolandırıcıları harekete geçirdiği görülüyor.
Bununla birlikte, bu dolandırıcılık haberleri, potansiyel Bitcoin yatırımcılarına, yatırımlarını yönetmek için birilerine yetki vermek yerine kendi yatırımlarını yönetmenin daha iyi olduğunu gösteren bir ders gibi. Ganalı şirket kapsamlı bir araştırma yapmış olsaydı, belki de bariz tehlike çanlarını duyabilirdi.