Rusya iki kripto haber sitesine yasak getirdi

Rus makamları birkaç kripto para birimi haber bültenine erişimi kısıtladı.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Rus makamları birkaç kripto para birimi haber bültenine erişimi kısıtladı. Bu yasağın sebepleri farklı olsa da hepsi aynı yola çıktı ve Rusya Federasyonu’nun yasakladığı haberleri kullanan bu siteleri kanuna dayanarak engelledi.

Moskova Cointelegraph ve Coinspot’a kısıtlama getirdi

Kripto paralardaki son gelişmeler hakkında küresel bir bilgi kaynağı olan Cointelegraph’a ve merkezi olmayan dijital para birimleri, fintech trendleri ve finansal yeniliklerle ilgili diğer faydalı bilgileri içeren bir Rus dili portalı olan Coinspot’a kısıtlama getirildi. Her ikisi de 16 Ekim’den itibaren Rusya’daki okuyucular için engellendi.

Cointelegraph’a gelen yasağın resmi sebebinin 25 Aralık 2017’de Rusya Federal Vergi Servisi’nden gelen bir talep olduğu öğrenildi. Cointelegraph’ın neredeyse iki yıl önce kara listeye alınmasına rağmen Federal İletişim, Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Servisi’nin (Roskomnadzor) yasağı resmen ve teknik olarak bu hafta uygulamaya koyduğu açıklandı. Konunun araştırılmasının neden bu kadar uzun sürdüğü konusu ise belirsiz.

Cointelegraph, konuyla ilgili olarak Rus bir anti-sansür tarayıcı eklentisinin geliştiricisini gösterdi. Bu kişi de, Cointelegraph linkinin Roskomnadzor kara listesine alındıktan sonra internet sağlayacılarına bu listenin iletildiğini de doğruladı. Ülkenin bazı bölgelerinde ise Cointelegraph’a hala ulaşım sağlanabiliyor. Bu da bazı internet sağlayıcılarının veritabanlarını hala güncellemediğini gösteriyor.

Forklog’un haberine göre ise, bu yasaklardan etkilenen bir başka haber sitesi olan Coinspot da Volgograd bölgesindeki Danilovsky Bölgesi Savcılığı’nın talebi üzerine engellendi.

Volgograd Merkez Bölge Mahkemesinin 22 Ağustos tarihli kararına göre, bir “blockchain kumarhanesinin” yasaklanmasıyla ilgili sadece tek bir madde gösterildi. Yine de Rusya’daki birçok internet sağlayıcı şirket bu siteleri erişimi engelledi.

Her iki durumda da Roskomnadzor’un kararları, Temmuz 2006’da yürürlüğe giren “Bilgi, bilgi teknolojisi ve bilgi koruma yasası”na dayanıyor. Bu hükümler ise genelde, çeşitli nedenlerle yayımlanması yasak olan bilgileri ve haberleri içeren web sitelerinin engellenmesini haklı göstermek için kullanılıyor.

Roskomsvoboda’nın baş hukuk uzmanı Sarkis Darbinyan da haberi Bitcoin.com sitesine doğruladı. Ülkede internet sansürüyle mücadele eden bu Sivil Toplum Kuruluşu şu anda web sitelerinin engellenmesi hakkında daha fazla bilgi toplamaya çalışıyor.

Devlet internet sansürü yoğunlaşıyor

Rus Telekom Regülatörleri ise geçmişte de kripto paralarla ilgili bazı internet sitelerine, mahkemelerden ve hükumete bağlı kuruluşlardan gelen talepler üzerine yasak getirmişti. Örnek olarak denetleyici kurul bu yılın Nisan ayında kripto para ticareti hizmeti veren Buybit.net’i yasaklamıştı. Kapatma taleplerinin reddedildiği durumların olduğu da bir başka boyut.

Mayıs ayında, Roskomnadzor, benzer bir platform olan Bestchange.ru’u kara listeden çıkardılar. savcılar buna sebep olarak dijital varlıkları düzenlemesi beklenen yasaları gösterdiler. Mart 2018’de, Saint Petersburg Şehir Mahkemesi, kripto para birimleriyle ilgili bilgi ve hizmetler sunan 40 web sitesindeki yasakları kaldırdı. Nisan ayında da Yüksek Mahkeme, Bitcoininfo.ru portalını engelleme kararını bozdu.

Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen, hükumet Rus internet ağındaki kısıtlamalara devam ediyor. Mart ayında Roskomnadzor, 10 VPN servis sağlayıcısının Federal Devlet Bilgi Sistemine bağlanmasını istedi. Bu sistem Rusya’da yasaklanan tüm web siteleri hakkında bilgi tutuyor.

Nisan ayında ise parlamentosunun alt meclisi olan Duma, Moskova’daki yetkililer tarafından kontrol edilen yönlendirme noktalarından, Rus internet trafiğini kontrol etmek ve gelecekte Rus internet alanını (Runet), web’in geri kalanından etkin bir şekilde izole etmek için tasarlanan bir yasayı kabul etti.

Rusya’nın “Büyük Güvenlik Duvarı” sürümüne katılmayı reddeden internet sağlayıcılarına ceza vermek için Roskomnadzor’a yetki veriyor.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl