Lübnan bankalarına güvenen yüz binlerin büyük hayal kırıklığı: Bitcoin imdada böyle yetişiyor

Lübnan'da bankaların uyguladığı sermaye kontrolleri nedeniyle Bitcoin, bankacılık sistemine en önemli alternatif haline geldi. Ülkeden paralarını çıkarmak isteyen ancak yapamayanlar, Bitcoin'i kullanıyor ve pek çok insan devletin çökebileceği endişesiyle varlıklarını Bitcoin'e dönüştürüyor.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Lübnan, bir süredir ağır bir ekonomik krizle mücadele ediyor. Ülkede bankalara güvenen yüz binler şimdi büyük hayal kırıklığı yaşıyor.

Al Jazeera‘ye konuşan 30’lu yaşlardaki bir mühendis, Körfez’de çalışarak kazandığı parasını güvende olacağına inanarak bir bankaya yatırdı fakat uygulanan sermaye kontrolleri nedeniyle parasını değerinde geri alamıyor, çünkü bankalar, insanları paralarını resmi döviz kuru ile çekmeye zorluyor. Resmi kur ise sokaktaki kurdan yüzde 40 daha düşük.

Soy ismini vermek istemeyen Maher, birikimlerinden geriye kalanları ülkede çoğunluğun henüz kullanmadığı bir finansal araçla Lübnan’dan çıkarmaya çalışıyor: Bitcoin.

Al Jazeera’ye göre, döviz hareketlerine yönelik kısıtlamaların artması sonucunda Lübnan bankalarına duyulan güvensizlik ile daha fazla Lübnanlı paralarını ülke dışına çıkarmanın bir yolu olarak Bitcoin gibi dijital paralara yöneliyor.

2015 yılından beri Bitcoin alım satımı yapan 29 yaşındaki Mahmoud Dgheim, şu anda Lübnanlıların nakit çekimi ile para transferi konularındaki sıkı kısıtlamaları atlamakla uğraştıklarını söylüyor ve “Bankacılık sistemini pas geçmek istiyorsanız Bitcoin bir çözümdür.” diyor.

Devletin çökebileceği endişesi Bitcoin’e yönlendirdi

Lübnan bankaları, dört ay önce başlayan büyük halk ayaklanmaları sonrasında sermaye kontrollerini giderek daha da sıkılaştırdı. Döviz çekmek ayda 50 dolar ila birkaç yüz dolar aralığında sınırlandırıldı. Yurt dışı para transferlerine ise yılda 50 bin dolar sınır getirildi.

Lübnan bankacılık sistemi ve devletin çökebileceğine dair artan endişeler, birçok insanın nakit parasını bankalarda tutmak yerine çeşitli varlıklara yatırmalarına neden oldu. İnsanlar altın, mücevher, araba, ev ve giderek artan şekilde Bitcoin satın aldılar.

Ülkede Bitcoin’in işlem hacmi, sermaye kontrollerinin uygulanmaya başlandığı Kasım ayından beri toplamda aylık milyonlarca dolara ulaşarak sıçrama yaptı.

33 yaşında bir Bitcoin trader’ı olan Simon Tadros, “Bitcoin ticareti yavaş başladı ama şimdi üstel gidiyor.” şeklinde konuşuyor.

24 yaşındaki bir başka trader Omer Debian ise “Ayaklanmadan önce Bitcoin benim için bir ek gelirdi ancak şu anda kesinlikle en önemli gelir kaynağım.” ifadelerini kullanıyor.

Varlıklar ülke dışına çıkarabilmek için Bitcoin’e dönüştürülüyor

Lübnan’da Bitcoin alım satımı çoğunlukla tezgah üstü ticaret (OTC) şeklinde ilerliyor. Bazıları Whatsapp gibi popüler mesajlaşma uygulamalarındaki gruplar aracılığıyla bir araya gelerek Bitcoin alışverişinde bulunuyor. Ayrıca bu gruplarda kripto parayla ev, araba ve telefon gibi varlıklar da alınıp satılıyor.

Debian, müşterilerinden birinin Lübnan’daki varlıklarını elinden çıkardığını ve bu serveti, Almanya’ya transfer etmek için nakit para karşılığında yüz binlerce dolarlık Bitcoin aldığını söyledi.

Bankacılık sistemine güvenmeyen bazı şirketler de Bitcoin’i ödeme yapmak için kullanıyor. İsmini vermek istemeyen Lübnan merkezli bir teknoloji şirketinin kurucusu, çalışanlara ödeme yapmak üzere her ay Lübnan’a 30 bin dolarlık Bitcoin aktardıklarını belirtiyor. Kurucu, bankalarla yapılan işlemlerin bir hafta ila 10 gün aldığını buna karşın Bitcoin ile 30 dakika sürdüğünü vurguluyor.

Twitter’da CryptoLira kullanıcı adıyla bilinen 28 yaşındaki Bitcoin trader’ı da Lübnanlılara ek olarak Lübnan’da yatırımları olan zengin Arapların da varlıklarını Bitcoin’e dönüştürdüklerini iddia ediyor ve noktayı şöyle koyuyor:

“Paralarını Lübnan’dan çıkarmak istiyorlar ve burada gerçekten büyük meblağlardan bahsediyoruz.”

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl