Rusya’da kripto para yasağı ciddiyet kazanıyor

Rusya'nın yeni çıkacak olan dijital varlıklar yasasında kripto paraların alım satımı, ihracı veya tedavülününün yasaklanacağı öngörülüyor.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Rusya’da bir süredir çıkması beklenen dijital varlıklar yasasında kripto paraların alım ve satımının yasak olmasının beklendiği belirtildi.

Bank of Russia (BoR), dijital finansal varlıklar konusuna sıcak bakıyor, hatta geçtiğimiz Aralık ayında sanal bir tokenizasyon projesi bile test etmişti. Tüm bunlara rağmen, bankanın hukuk departmanının başındaki isim olan Alexey Guznov, Rus Haber Ajansı Interfax’a verdiği röportajda kripto para alım ve satımının yasal olmasının doğru olmadığına inandıklarını söyledi.

CoinDesk’in Interfax’tan aktardığına göre Guznov konuyla ilgili olarak, “Finansal istikrar, kara para aklanmasının önlenmesi ve tüketici iyiliği için kripto para birimleriyle yapılan işlemlerin yasallaştırılmasının riskleri olduğuna inanıyoruz.” dedi.

Banka, geçen bahar döneminden bu yana Rusya parlamentosunda görüşülmeyi bekleyen dijital varlık yasasıyla ilgili aktif bir politika izledi. Şu ana kadar kripto paraların adını bile anmadan menkul kıymet token’larıyla ilgili kurallar bile tanımlanıyor.

Guznov, merkez bankasının 2019 kışında tasarının ikinci taslağına katkıda bulunarak, bu tür token’ların yaratıcıları için gerekli olan koşulları açıkladığını belirtti. Özellikle, token yaratıcısı 660.000 dolardan (5 milyon Rus rublesi) daha az olmayan bir sermayeli proje sunmak ve gerektiğinde kendi cüzdan ve defterini kanun güçlerine açmak zorunda.

Bununla birlikte BoR, Bitcoin (BTC) veya Ether (ETH) gibi menkul kıymet olmayan token’ların Rusya’da yasal bir zemin kazanmasına izin vermek konusunda isteksiz.

Guznov, “Şimdi tartışmaya katılan diğer hükümet organları ve piyasa oyuncuları ile fikir birliğine yaklaştık. Fikir birliği sonucunda kripto paraya sahip olmak yasaklanamayabilir. Sonuçta bu paralar uyuşturucu ya da silah değil” dedi.

Guznov’a göre; bu paraların yasallaştırılması ve dolaşıma sokulması aslında haksız bir risk oluşturuyor. Bu yüzden gelecekte çıkması beklenen bu yasa, bir piyasa oluşturmayı ya da para çıkarmayı yasaklıyor ve buna uymayanları da cezalandırıyor.

Guznov konuyla ilgili, “İnsanlar, gerekli mercilerle doğru anlaşmayı yaptıkları zaman kripto paraya sahip oldukları için cezalandırılmayacaklar. ” açıklamasını yaptı. Ancak kripto ticareti ve kullanımını mümkün kılan kurumlar yasa dışı ilan edilecek. Guznov ayrıca yasanın ileriki aylarda parlamentodan çıkabileceğini söyledi.

Rusya kripto paralara her zaman şüpheci yaklaştı. Ekim 2017’de regülasyonların başındaki isim olan Elvira Nabiullina, kripto paraların yasal olmaması gerektiğini belirtmişti. Geçtiğimiz yıl ise Rusya’nın kendi kripto parasına sahip olmasının gerekmediğini söylemişti.

Bank of Russia, Aralık ayında paladyum, kobalt ve bakır gruplarını token’laştırmayı ve metal destekli “stabilcoin” satmayı planlayan madencilik şirketi Nornickel’in ilk pilot tokenizasyon projesini yürüttüğünü bildirmişti. Şirket şu anda İsviçre’de kayıtlı token’lar için piyasayı test ediyor. Guznov bu tarz sabit coin’lerin de yasa teklifi içerisinde olacağını söyledi.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl